Novosti

Poljoprivrednici traže uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje


U dnevni red naredne sjednice Savjeta ministara, predstavnici šest udruženja poljoprivrednika iz cijele BiH zatražili su da se uvrsti tačka o uvođenju mjera zaštite domaće proizvodnje.

Poljoprivrednici ističu da je njihov osnovni zahtjev uvođenje prelevmana i carina na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda, koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi.

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Udruženja poljoprivrednika FBiH, Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, Seljačkog saveza FBiH i Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice ističu da poljoprivrednici iz cijele BiH nikada nisu bili jedinstveniji i da neće odustati od zahtjeva, pa makar bili prinuđeni da, kako su naveli, blokiraju kompletnu zemlju.

Zaštitu i podršku trebalo bi da dobiju prvenstveno domaći proizvođači i obični građani,koji svaki dan na sopstvenoj koži osjete pad kvaliteta i rast cijena prehrambenih proizvoda”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici šest udruženja poljoprivrednika iz BiH poručili su da će odluke o eventualnim daljim koracima donijeti nakon ovosedmične sjednice Savjeta ministara.

(Srna)