Tema u fokusu

Za odlaganje ambalažnog otpada u BiH treba vremena da se dostigne EU


Firma Eko život iz Tuzle uspjela je da ostvari sve zacrtane ciljeve u 2020. godini u kojoj su na reciklažu poslali 20.217.550 tona otpada.

Rezultatima koje su u prošloj godini postigli su više nego zadovoljni kazao je direktor firme Jasmin Osmanović.

„Iako je pandemija koronavirusa poremetila cijeli svijet, mi smo produktivnost rada povećali za 20 posto u 2020. godini, što nam posebno imponuje. Sama pandemija koronavirusa na nas je imala negativne posljedice. Većina privrednih subjekata koji su u sistemu upravljanja ambalažnim otpadom kod Eko života prestala je da radi zbog lockdowna, kada je u martu prošle godine počela pandemija. Sve to je izazvalo pometnju na tržištu i samim time količine ambalažnog otpada su se smanjile što je direktno uticalo na naš budžet. No, ipak smo uspjeli da ostvarimo sve zacrtane ciljeve u prošloj godini u kojoj smo na reciklažu poslali 20.217.550 tona otpada“, istakao je Osmanović.

Kada je u pitanju odlaganje ambalažnog otpada u našoj zemlji, Osmanović kaže da treba još mnogo vremena da bismo dostigli Evropsku uniju. Pomaka, kaže, ima, ali su oni veoma mali i njihova osnovna misija je da rade na tome.

„Svijetlih primjera svakako da ima. Izdvojio bih grad Posušje gdje smo za dvije godine aktivnog rada uspjeli da probudimo svijest građana. Uspostavljeni su ‘Zeleni otoci’ u centralnom dijelu grada i građani su to prepoznali, te nam daju podršku“, naglasio je Osmanović.

Veliki broj projekata realizovali su za šest godina postojanja.

Neki od najznačajnijih za njih su: “Za čiste vode BiH” – Akcija čišćenja Rijeka i jezera u FBiH; “Očistimo zemlju za jedan dan” – Lets Do It BiH; “Mala škola ekologije” – edukacija u osnovnim i srednjim školama u FBiH; “Million sadnica za jedan dan” – Lets Do It BiH; “COVID-19 kampanja” – Eko život i Lets Do It; “Projekt EKO DOM” – Udruga Apollo i Eko život; “Udruženje za održivi razvoj Kulen Vakuf” – promovisanje zaštite životne sredine i ekološke kulture u “Nacionalnom Parku UNA”; “Uvođenje JKP Neum u sistem selekcije otpada” – Eko život i GIZ; “Family Day-1” – uvertira u akciju Lets Do It “Million sadnica za jedan dan”; “Family Day-2” – uvertira za akciju Lets Do It “Očistimo zemlju planet za jedan dan”; Svjetski dan čišćenja – “World Clean Day” – Akcija čišćenja opušaka u gradskim sredinama, prikupljeno 90.000 opušaka i učestvovalo 350 volontera; “Mjesec oktobar je mjesec sadnje drveća” pošumljavanje sa Lets Do It-om i Udruženje turističkih vodiča Vučko, te sadnja na Bjelašnici 1.000 sadnica bijelog bora; “World Cleanup Day” – čišćenje ilegalnih deponija otpada, 37 tona otpada skupljeno sa 540 volontera, Terenska Akcija “Uradimo to-milion biljaka za 1 dan” – Eko život i Lets Do It; Terenska Akcija sadnje u Tuzli “Drvo za Angelinu – drvo za prijatelja”; te Sportsko-ekološka utrka “Trčim-uživam-recikliram” i brojne druge aktivnosti.

„2021. godina za nas je počela, barem po našoj slobodnoj procjeni, dobro. Ono što je bitno naglasiti  jeste i to da je Fond za zaštitu okoliša pustio u testnu fazu Informacioni sistem za upravljanje otpadom. Ovaj sistem će biti od velike pomoći i privrednim subjektima i Operaterima sistema, tako da smo optimistični. Što se tiče naših planova za tekuću godinu, oni su veoma ambiciozni i ostvarivi. Pred nama je puno posla koji se mora odraditi, a sve u vidu poboljšanja životne sredine u kojoj živimo“, poručio je Osmanović.

Dozvolu za rad operatera  firma Eko život  je dobila u martu 2014. godine i ona je ovlašteni operater za upravljanje ambalažnim otpadom u Federaciji BiH.

Početkom ove godine firma Eko život primila je dvije nagrade za svoj rad. Prva nagrada je bila od radio Kameleona „Totalno pozitivna ličnost 2020.“, ali i certifikat LRC-a za „Bonitetnu pouzdanost 2020.“, koje je za ovu firmu itekako značajno.

„To nam je dodatni vjetar u leđa i podstrek da živimo život u boji prirode“, zaključio je Osmanović.

Piše: Minela Pamuk