Tema u fokusu

Express Courier u BiH uspješno realizovao 15 usluga transporta biološkog materijala u EU i SAD


Od kako je prije mjesec uveo novu uslugu transporta bioloških materija u/iz BiH, Express Courier d.o.o. Sarajevo, ovlašteni zastupnik za UPS u BiH, uspješno je realizovao čak 15 usluga ove vrste ka zemljama EU i SAD.

Kao rezultat konstantnog poboljšanja u procesu poslovanja u proteklih mjesec  startovali su sa novom vrstom usluga, transportom bioloških materija u/iz BiH.

Zahvaljujući tome, prema riječima izvršnog direktora Nihada Gračića, zaokružili su kompletnu paletu usluga za klijente u BiH.

Najsavremenije usluge i za klijente u BiH

Iako smo ovu vrstu usluga započeli prije samo mjesec, imamo jako dobar odaziv klijenata. Pratimo trend razvoja novih tehnologija, tako da sve vrste najsavremenijih usluga koje korisnici UPS-a mogu dobiti u inostranstvu, isto tako mogu ostvariti i korisnici u BiH. Vođeni smo idejom da naši privrednici moraju imati dobru vezu sa svojim partnerima u inostranstvu, što u konačnici utiče i na razvoj bh. privrede. Mi jesmo ta veza i stoga moramo biti na nivou tog zadatka“, kazao je Gračić.

S obzirom na to da u posljednje vrijeme u BiH vlada veliki trend otvaranja laboratorija za uzorkovanje ljudskih i životinskih tkiva, pojavili su se komitenti koji šalju na analizu uzorke ljudskog i životinjskog porijekla u referentne laboratorije u inostranstvu.

Laboratorije u BiH koje se bave vantjelesnom oplodnjom, šalju razne vrste uzoraka na analizu, kako bi se eventualno potvrdila prisutnost bolesti. Veoma je bitno da ljudi dobiju te analize na vrijeme, kako bi mogli početi sa adekvatnim liječenjem“, kaže Gračić.

Pohvale iz Škotske

Jedan od komitenata Express Courier bila je i farma iz Gradiške, koja je preko njih poslala životinjske uzorke na analizu u Škotsku.

Uzorci su stigli na odredište u roku od 24 sata. Čak smo dobili pohvale laboratorije iz Škotske,  jer nisu vjerovali da iz BiH mogu tako brzo stići uzorci na analizu. Također, dobili smo i zahvalu pošiljaoca uzoraka iz Gradiške, koji su izuzetno zadovoljni realizacijom ove usluge“, naglasio je Gračić.

Uslugu transporta bioloških materija u potpunosti su prilagodili zahtjevima i potrebama bh. tržišta. Uz potpisivanje ugovora za transport bioloških materija, korisnicima ove usluge se omogućava da kroz UPS sistem iz BiH otpremaju tri vrste bioloških materija.

Slanje tri vrste bioloških materija

Prve su biološke materije kategorije B (UN 3373) – dijagnostički ili klinički uzorci ljudskog i životinjskog porijekla, za koje se zna da sadrže patogen sa ili bez suhog leda (UN 1845). Druga vrsta su ograničene količine bioloških materija – uzorak tkiva, tekućine i sličnog ljudskog i životinskog porijekla, koje se prevozi na rutinsko ispitivanje (nevezano za dijagnozu zarazne bolesti) sa ili bez suhog leda (UN 1845). Treće su tzv. izuzete biološke materije, a to su one koje ne spadaju ni u materije životinjskog i ljudskog porijekla, te ne sadrže tvari koje bi mogle uzrokovati bolesti ljudima ili životinjama (uzorci tla, mikroorganizmi)“, objašnjava Gračić.

UPS korisnički broj

Također, da bi mogli koristiti uslugu transporta biološkog materijala, klijenti moraju dobiti i svoj UPS korisnički broj u sistemu i moraju proći proceduru provjere.

Klijenti moraju biti registrovani za djelatnost koju obavljaju. Dodatno provjeravamo i da li je svaki uzorak koji se šalje adekvatno zapakovan. Obezbijedili smo i specijalnu ambalažu, koja sprječava da se uzorci eventualno ne pokvare, da ne iscure i ne ugroze druge pošiljke sa kojima se transportuju. Za neke bitne uzorke, postoji mogućnost tzv. UPR (Ups proactive response), što znači da ta pošiljka ima prioritet u otpremi“, kaže Gračić.

Ukoliko je klijent prošao proceduru registracije i dobio svoj korisnički broj, Express Courier u toku 24 sata dostavlja uzorke na sve destinacije u EU, a u roku od 48 sati u SAD.

Obično su to laboratorije u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. To su neke referentne destinacije koje imaju najjače labotarorije za analizu i s kojima su naše laboratorije sklopile ugovore“, dodaje Gračić.

Sistem Trackinga pošiljki

Express Courier šalje klijentima notifikacije o statusu pošiljki i gdje se trenutno nalaze u toku transporta, zahvaljujući savremenom sistemu Trackinga.

„Kada je pošiljka stigla na odredište, šaljemo klijentima obavijest na e-mail da je pošiljka uspješno dostavljena, kada je dostavljena i u koliko sati. To su sve izuzetno važne informacije za naše klijente“, objašnjava Gračić.

Express Courier je sa uvođenjem ove nove usluge dokazao da je u mogućnosti ponuditi rješenja i za najkompleksnije logističke izazove. Njihov cilj je da klijentima pruže pravo rješenje, koje nudi efikasnost, brzinu i uštede.

I u vrijeme pandemije COVID-19 dokazali smo da smo pouzdana kompanija, da zapošljavamo mlade ljude, te da uvodimo osavremenjivanje procesa rada. U narednom periodu nastojaćemo, zajedno sa svim našim klijentima, uspješno prebroditi ovu krizu izazvanu pandemijom i nastaviti raditi na razvoju privrede u BiH”, rekao je Gračić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić