Novosti

Javne ustanove u FBiH: Od 1500 novih radnika, 330 primljeno bez konkursa


Ured za reviziju institucija u FBiH proveo je praćenje realizacije preporuka iz Izvještaja revizije učinka “Transparentnost zapošljavanja u javnim ustanovama FBiH”, objavljenog 2018., kako bi ispitao poduzete aktivnosti na osnovu predmetnog Izvještaja i ocijenio u kojoj mjeri su preporuke realizirane.

Utvrđeno je da su nadležne institucije i javne ustanove u proteklom razdoblju poduzimala aktivnosti na realizaciji preporuka, ali niti jednu preporuku nisu u potpunosti realizirali svi subjekti.

Od ukupno 11 datih preporuka, devet je djelimično provedeno, dok za dvije nisu poduzimane konkretne aktivnosti kako bi bile realizirane.
Rezultati praćenja pokazali su da je donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu unaprijeđen regulatorni okvir, s obzirom na to da je Zakonom propisana obveza javnog oglašavanja prilikom zapošljavanja u javnom sektoru FBiH.

Vlada FBiH je naknadno donijela Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru FBiH, kojom su propisane iznimke od obaveze zapošljavanja putem javnog oglašavanja.

Primjena te Uredbe za posljedicu je imala da su gotovo sva ustanove iz uzorka revizije u proteklom razdoblju koristila mogućnost zapošljavanja bez javnog oglašavanja.

Naime, u razdoblju od 2019. do 2020. u devet javnih poduzeća iz uzorka u radni odnos je primljeno ukupno 1.500 novih radnika. Od toga je 330 ili 22 posto primljeno bez oglasa, pri čemu nije osigurana transparentnost u zapošljavanju.

Konstatirano je da nisu poduzimane konkretne aktivnosti kako bi se nadzor nad zapošljavanjem u javnim ustanovama jasnije propisao.
Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH cijeni da nadležne institucije i javna ustanova trebaju poduzeti dodatne aktivnosti kako bi se u potpunosti realizirale date preporuke i osiguralo transparentno zapošljavanje u javnim ustanovama FBiH.

(Bljesak.info)