Novosti

Odgođeno testiranje peradi, neće doći do obustave izvoza


Iako je Bosna i Hercegovina do danas trebala izvršiti testiranja peradi na Newcastle oboljenje i aviarnu influencu, te da o nalazima obavijesti Europsku uniju, taj rok je prolongiran jer institucije koje su bile nadležne da za taj posao to nisu odradile.

Naime, EU je izašla u susret BiH, jer da nije prolongirala rok, odobreni bh. izvoznici industrijskih jaja i svježeg pilećeg mesa i prerađevina, uključujući “Agreks”, “Brovis”, “Madi”, “Ovako” i “Perutninu Ptuj”, ostali bi bez teško stečenih dozvola za izvoz u EU.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacijskog odbora peradara BiH,  ističe da još nije ispunjen uvjet prema Europskoj uniji, odnosno da nisu urađena potrebna testiranja peradi u BiH, koja se sprovede jednom godišnje.

Nađeno je neko kompromisno rješenje gdje je produžen rok za dostavu testiranja. Tako je Europa napravila ustupak BiH“, ističe Jabandžić i dodaje da Vijeće ministra BiH trenutno radi na sistemskom rješavanju.

Testiranje na bolesti je trebao izvršiti Veterinarski fakultet u Sarajevu i Veterinarski institut Republike Srpske ‘Vaso Butozan’, ali budući da to nisu uradili, vjerojatno će se dodijeliti neke nove referentne laboratorije“, dodaje Jabandžić.

Kako kaže, problem je nastao jer nisu osigurana sredstva koja je trebao da budu uplaćena tim institucijama kako bi sprovele testiranje. “Ono što je jako bitno jeste da imamo informacije da neće doći do obustave izvoza piletine i svježih konzumnih jaja na tržište EU“, kazao je Jabandžić.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor poduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, kazao je  da su dobili potvrdu od nadležnih institucija da neće doći do obustave izvoza industrijskih jaja i pilećeg mesa i prerađevina.

Upozoravali smo naše vlasti na neophodnost ispunjavanja svih propisanih uvjeta koji su im zadati. Dobili smo potvrdu od nadležnih da će institucije uraditi ono što je od njih zahtijevano i da izvoz u EU neće biti obustavljen”, kazao je Miličić.

Dodaje da su dobili uvjerenje od Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da će iznaći rješenje da peradari u BiH više ne dolaze u ovakve situacije.

Kako kaže, da se nije desio ovakav scenario da je prolongiran rok za potrebna testiranja, BiH bi doživjela ogromnu štetu. “Prije svega to bi bio fijasko institucija, odnosno da organi vlasti prokockaju teški rad svih naših firmi. Mogla se i izgubiti prilika da naši proizvođači budu prisutni na tržištu EU“, zaključio je Miličić.

(Nezavisne.com)