Tema u fokusu

Poliklinika Orthos: Od ukupnog broja operacijskih zahvata 80% je iz artroskopske hirurgije


Zahvaljujući vrhunskom stručnom kadru, kao i primjeni najsavremenije medicinske tehnologije, poliklinika za ortopediju i opštu hirurgiju „Orthos“ iz Sarajeva za vrlo kratko vrijeme postala je jedna od vodećih  privatnih zdravstvenih ustanova u BiH.

Stub uspjeha poliklinike čini njen medicinski tim na čelu sa vrhunskim stručnjacima, doktorima Senadom Maksićem, Seminom Bećirbegovićem i Hasanom Tanovićem.

Oni su svojim višedecenijskim iskustvom, konstantnim edukacijama i praćenjem najnovijih svjetskih trendova u pogledu tehnika i tehnologija, doprinijeli da poliklinika „Orthos“ za kratko vrijeme postane jedna od vodećih u oblasti ortopedije i opšte hirurgije u BiH.

Prema riječima menadžera Faruka Maksića, godišnje se na poliklinici uradi veliki broj operativnih zahvata, od kojih se 80% odnosi na artroskopske.

Artroskopska hirurgija i PRP terapija

Kada govorimo o operativnim zahvatima, artroskopska hirurgija je ono što nas izdvaja od ostalih. Artroskopska tehnika je minimalno invazivna hirurška tehnika, gdje se kroz sitne incizije od nekoliko milimetara „ulazi“ sa instrumentima (kamera, izvor hladnog svjetla i medicinski instrumenti), a tok operacije se prati na medicinskim monitorima. Posebne pogodnosti kod ovih operacija su visok procenat uspješnosti, izuzetno brz otpust pacijenta iz bolnice, isti ili dan nakon operacije, te znatno brža rehabilitacija u poređenju sa klasičnim hirurškim metodama“, rekao je Maksić.

Još jedan novitet koji rade je PRP terapija (plazma bogata trombocitima), kao jedan od najpopularnijih načina liječenja povreda i oboljenja tetiva, ligamenata, hrskavice…

Suština terapije je, da se pri liječenju koristi jedan moćan arsenal (faktor rasta iz krvi), na kojima se bazira protuupalni analgetski i regenerativni učinak. Iz krvi pacijenta, cetrifugiranjem se izdvoji plazma bogata trombocitima i aplicira na bolno mjesto. Ova vrsta terapije pokazala je veliku pouzdanost kod osoba svih životnih dobi, a od izuzetne važnosti  je u profesionalnom sportu, gdje se svakodnevno primjenjuje i ima visok precenat uspješnosti“, naglasio je Maksić.

Osim svakodnevne prakse, doktori poliklinike su direktno uključeni u rad domaćih sportskih društava (Rukometni savez BiH, Košarkaški savez BiH, FK Sarajevo), sarađuju sa domaćim i stranim osiguravajućim društvima, članovi su najprestižnijih svjetskih hirurških udruženja.

„Orthos“ je ugovorna poliklinika za brojna domaća sportska udruženja, domaća i inostrana osiguravajuća društva, te niz privatnih firmi koje svoje uposlenike šalju u našu ustanovu“, objašnjava Maksić.

“Ustrojeni” po zapadnjačkom modelu

Stručan i obrazovan kadar u kombinaciji sa najnovijim medicinskim tehnikama i tehnologijama, uveliko je doprinio dobrom pozicioniranju poliklinike na tržištu.

Pacijenti su to prepoznali i za kratko vrijeme smo zadobili njihovo povjerenje, kako domaćih tako i onih iz inostranstva. Individualan i predan pristup svakom pacijentu je ono od čega ne odstupamo, bez obzira da li se radi o osobama treće životne dobi, rekreativcima ili profesionalnim sportistima. Sa maksimalnom predanošću pristupamo pacijentima u svakoj fazi tretmana, počevši od prijema, dijagnoze, operativnog tretmana pa sve do njihove potpune rehabilitacije“, naglasio je Maksić.

Još jedna činjenica koja je doprinijela dobrom poslovanju ove privatne zdravstvene poliklinike je način fukcionisanja kadra.

„Mi smo ustrojeni po zapadnjačkom sistemu, gdje svaki uposlenik ima svoja zaduženja bez uplitanja u tuđi referat, a redovno se prati i izvedba uposlenika“, tvrdi Maksić.

Operacije ugradnje totalnih endo-proteza

Kako bi kvalitet svojih usluga podigli na još veći nivo, početkom 2020. godine dogovarali su saradnju sa bolnicama u BiH, vezano za operaciju ugradnje totalnih endo-proteza koljena, kuka i ramena.

Međutim, u tome nas je omela situacija s pandemijom Covid-19. S obzirom na to da se radi o operaciji za kojom postoji veliko interesovanje pacijenata u BiH, čim se situacija s pandemijom malo stabilizuje, naš fokus će biti na realizaciji ove saradnje“, kaže Maksić.

Kako dalje navodi Maksić, poliklinika Orthos će nastojati da i u 2021. godni održi stabilan nivo poslovanja i redovan kontakt sa pacijentima.

Naš dugoročni plan je saradnja sa javnim zdravstvom po pitanju pružanja deficitarnih usluga iz oblasti ortopedije i opšte hirurgije. Na taj način zavodi  zdravstvenog osiguranja bi snosili dio troškova usluga koje se nikako ili u nedovoljnom broju pružaju u javnim zdravstvenim ustanovama u BiH“, najavio je  Maksić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić