Novosti

Potreban novi zakon o korištenju obnovljenih izvora energije


[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]Novim zakonom trebalo bi modernizirati postojeće prakse, omogućiti pravedne i održive investicije, te potaknuti proizvodnju energije na način da je šteta po prirodu i ljude minimalna.

Predstavnici civilnog sektora oštro su reagirali na informaciju da je Vlada uputila Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efiksne kogeneracije, čime bi se potencijalno omogućilo odobravanje produljenja primanja poticaja za struju proizvedenu u malim hidroelektranama.

Nevladine organizacije posebno su bile nezadovoljne činjenicom da je Vlada predložila usvajanje ovog Zakona u hitnoj proceduri, što bi značilo isključivanje javnih konzultacija u procesu usvajanju Zakona.

„Godinama upozoravamo sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini o besmislenosti izgradnje malih hidroelektrana i sustava poticaja koji čini direktnu štetu našem društvu, a u korist izabranih pojedinaca. Iako je brza reakcija sad rezultirala time da se ovaj prijedlog povuče s dnevnog reda sjednice Parlamenta, to nije dovoljno. Smatramo da je nužno da se donese novi Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, u koji će biti uključeni komentari Energetske zajednice, civilnog sektora i struke, a koji će zaustaviti daljnje pokušaje iskorištavanja sustava poticaja za bogaćenje pojedinaca, a na štetu rijeka, prirode i svih građana Bosne i Hercegovine”, izjavio je Đorđe Stefanović iz WWF Adrije.

Vlada Federacije učinila je neke pozitivne iskorake po pitanju zaštite naših rijeka kada je usvojila prijedloge iznesene u Deklaraciji o zaštiti rijeka i zabranila izgradnju novih malih hidroelektrana.

Stoga iznenađuju ovakvi pokušaji opstruiranja značajnih napora koji su učinjeni kako bi se ispravio postojeći sustav poticanja malih hidroelektrana koji je neodrživ i loš za cijelu zemlju, a s čime se slažu predstavnici civilnog društva i Energetska zajednica.

“Pozivamo predstavnike u Parlamentu da glasuju za pozitivne promjene i zaštitu naših rijeka i građana, te reagiriraju na pokušaje zaustavljanja progresivnih odluka. Potrebno je i da Vlada Federacije što prije pošalje novi tekst Zakona koji regulira pitanja korištenja obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u redovnu proceduru uz obavezno učešće javnosti, čije se interese trebaju štititi tim zakonom”, zaključio je Stefanović.

(Bljesak.info)

[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]