Novosti

Globalni gubitak u sektoru putovanja i turizma u 2020.godini blizu 4,5 biliona dolara


Gubitak u globalnom sektoru putovanja i turizma u 2020. je dosegnuo skoro 4,5 biliona američkih dolara, dok je doprinos tog sektora globalnom BDP-u gotovo prepolovljen, što potvrđuje razoran uticaj pandemije covida-19 na taj sektor, navode iz Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC).

“Gotovo prepolovljen doprinos sektora putovanja i turizma globalnom BDP-u znači i da je smanjen na 4,7 biliona dolara u 2020., s gotovo 9,2 biliona dolara iz 2019., a što znači i da je u 2020. činio ‘samo’ 5,5 posto globalne ekonomije, za razliku od 2019. kada je imao udjel od 10,4 posto”, naglašavaju iz WTTC-a.

Iz WTTC-a napominju da je u 2020. bilo i nešto dobro – razne šeme državnih i drugih mjera za očuvanje radnih mjesta spasile su milione zaposlenih u tom sektoru da ne ostanu bez primanja i poslodavce da zadrže radnike.

Također upozoravaju da prijetnja tim radnim mjestima zbog nastavka širenja pandemije ostaje, ali i da bi se brzom akcijom, koordiniranim mjerama i najavljenim ubrzanim, a ne usporenim vakcinisanjem izgubljeni poslovi i doprinos BDP-u mogli vratiti do 2022.

Iz WTTC-a ocjenjuju da su ogromni gubici nagomilani u 2020. “slika sektora koji se bori za opstanak suočen s mnogim ograničenjima putovanja i nepotrebnim karantenama, koje i dalje prijete hitnom oporavku svjetske ekonomije, pa i turizma”.

Gubici radnih mjesta osjetili su se u cijelom ekosistemu putovanja i turizma, a posebno su pogođena male i srednje kompanije, koje čine 80 posto svih firmi u tom sektoru. Snažno su time pogođene i žene, koje u svjetskom turizmu čine većinu zaposlenih, ali isto tako velik je uticaj tih gubitaka i na mlade i manjine.

“Bez potpunog i hitnog oporavka putovanja i turizma mogla bi se izgubiti i mnoga radna mjesta i poslovi trenutno podržani vladinim šemama zadržavanja radnika, smanjenim radnim vremenom i drugim”, poručuju iz WTTC-a.

WTTC isto predviđa i da će se putovanja i turizam nakon 2022. početi jače oporavljati i rasti po godišnjoj stopi iznad 25 posto, uz globalno ubrzavanje vakcinisanja, te da bi to moglo i vratiti i izgubljenih 62 miliona radnih mjesta u tom sektoru.

(Jutarnji.hr)