Novosti

Pliva i Sandoz obustavili isporuku lijekova veledrogerijama


Pliva je u Hrvatskoj najveći snabdjevač veledrogerija generičkim lijekovima, s oko 40 posto tržišta. Radi se o oko 1000 lijekova koje veledrogerije isporučuju bolnicama i apotekama.

Veledrogerijama je uplaćeno 600 miliona kuna na ime dugovanja, ali to nije dovoljno, kažu u Hrvatskoj udrugi poslodavaca (HUP-u) i traže iznos od najmanje 3,5 milijarde kuna, odnosno plan kako će se riješiti ovaj problem.

Prema informacijama iz veledrogerija, Pliva i Sandoz obustavile su im isporuku lijekova dok se ne plate nagomilana dugovanja.

To je dodatno zakompliciralo postojeću, ionako tešku situaciju s opskrbom apoteka, ali i hrvatskih bolnica lijekovima.

“Medika ni danas neće isporučiti lijekove bolnicama”, rekao je Jasminko Herceg, direktor kompanije Medika, koja je najveća hrvatska veledrogerija.

Medika je u utorak obustavila isporuku lijekova za sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu zbog duga od 2,1 milijardu kuna.

Herceg je tada istaknuo kako je dug bolnica prema Mediki i drugim veledrogerijama samo u prvom kvartalu ove godine dosegao milijardu kuna, a da im je u istom razdoblju plaćeno oko 100 miliona kuna.

Ukupan dug svih veledrogerijama popeo se na 6,4 milijarde kuna. Na sastanku u Ministarstvu zdravstva veledrogerijama je u srijedu ponuđena isplata 900 miliona kuna duga do kraja ove sedmice.
Predstavnici veledrogerija su tražili hitnu uplatu od 3,5 milijarde kuna i plan plaćanja do kraja godine.

U javnosti je loše odjeknula ideja ministra zdravstva Vilija Beroša da bi se nastala dugovanja mogla dugoročno riješiti povećanjem izdvajanja u zdravstvu. U međuvremenu, ministar Beroš povukao je svoju izjavu te rekao da povećanje doprinosa za zdravstvo nije izvjesno.

Iako su iz Vlade poručili da se kriza oko neisplate duga veledrogerijama neće prelomiti preko leđa pacijenata, prema informacijama kojima raspolaže jutarnji.hr mo, već su počeli problemi na terenu.
Pregovori oko isplate nastalog duga veledrogerijama nastavljaju se nakon Uskrsa.

(Jutarnji.hr)