Novosti

Po ispitivanju tržišta inžinjeri i zanatlije najtraženija zanimanja u FBiH


Nakon dobivenih rezultata istraživanja tržišta rada u FBiH koje je provedeno u januaru ove godine, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar izjavila je da većina poslodavaca procjenjuje da će u 2021. imati rast obima poslovanja.

U okviru ovog istraživanja, prema iskazanim potrebama poslodavaca, najtraženija zanimanja III i IV stepena u 2021. su prodavač, šivač, vozač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar.

S druge strane, najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, mašinski inženjer, građevinski inžinjer, inžinjer elektrotehnike, ekonomista, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, komercijalista i veterinar.

“Ispitivanje tržišta rada predstavlja značajan segment aktivnosti Zavoda budući da kroz anketiranje poslodavaca dobijamo vrlo korisne podatke koji nam služe za bolje prilagođavanje mjera aktivne politike zapošljavanja poslodavcima, kao i za unaprjeđenje funkcije posredovanja, što predstavlja naš strateški cilj”, rekla je Lončar.

Rezultati istraživanja pokazali su da je u 2020. zbog pandemije korona virusom, čak 43 posto ispitanika imalo pad obima poslovanja dok je rast obima poslovanja zabilježilo 26 posto ispitanika. Rast finansijskih efekata imalo je svega 24 posto ispitanika što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za više od 35 posto.

U 2020. kod anketiranih poslodavaca bilježi se negativan rezultat između zaposlenih i radnika kojima je prekinut radni odnos. Novozaposlenih je 4.076 (40 posto), a radni odnos je prekinut sa 6.058 osoba (60 posto).

U vezi sa reakcijom na krizu uzrokovanu pandemijom, poslodavci su uglavnom primjenjivali skraćivanje radnog vremena (21 posto). Za uvođenje rada u smjenama opredijelilo se 16 posto poslodavaca, 15 posto poslodavaca nije poduzimao nikakve mjere, dok je jedan osto poslodavaca najavilo prekid rada, saopćeno je iz FZZZ-a.

U istraživanju su anketirana 1.232 poslodavca koji imaju pet i više zaposlenih, a realizirali su Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje uz tehničku podršku projekta “Istraživanje tržišta rada” koji finansira EU.

(Biznis.ba)