Novosti

WTO očekuje rast svjetske trgovine


Svjetska trgovinska organizacija (WTO) očekuje rast obima globalne trgovine u 2021. godini od osam posto, nakon prošlogodišnjeg pada od 5,3 procenta, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici ove organizacije sa sjedištem u Ženevi.

Izgledi za brži oporavak svjetske trgovine u tekućoj godini su se poboljšali. Nastavljen trend ubrzanja globalne robne razmjene započet u drugoj polovini prošle godine nakon kolapsa u drugom kvartalu 2020, navodi se u izvještaju WTO-a, prenosi Tanjug.

Prema procjeni WTO-a, rast globalne trgovine će 2022. usporiti na 4,0 procenta, jer će se efekti pandemije i dalje osjećati.

Obim svjetske trgovine će i nakon poboljšanih projekcija stopa rasta ostati ispod nivoa na kojem je bio prije pandemije korona virusa, napominje se u izvještaju.

Na relativno pozitivne kratkoročne izglede globalne trgovine, dodaje se, negativno utiču regionalne nejednakosti, nastavak slabog trgovanja u sektoru usluga i kašnjenja u distribuciji vakcina, naročito u siromašnim zemljama.

Covid-19 i dalje predstavlja najveću opasnost po globalne trgovinske izglede, jer bi novi valovi zaraze lako mogli da potkopaju oporavak kome se WTO nada.

“Snažan oporavak globalne trgovine od sredine prošle godine pomogao je da se ublaže posljedice udara pandemije na građane, preduzeća i ekonomije. Održavanje međunarodnih tržišta otvorenima neophodno je za oporavak ekonomija od ove krize, a brza, globalna i pravedna distribucija vakcina je preduslov za snažan i održiv oporavak koji nam je svima potreban”, rekla je generalna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

Ona je navela da će povećanje proizvodnje vakcina omogućiti da se brže otvore firme i škole, te će pomoći ekonomijama da “stanu na noge”.

“Brz razvoj efikasnih vakcina dao je svijetu realne šanse da se zaustavi ova bolest i da se istovremeno pokrene svjetska ekonomija, ali ta prilika bi mogla da bude propuštena ako veliki broj zemalja i ljudi ne bude imao jednak pristup vakcinama”, dodala je Okonjo-Iweala.

Prema njenim riječima, ubrzanje vakcinacija omogućilo bi brže ublažavanje mjera ograničenja za suzbijanje virusa, što bi moglo da podigne stopu rasta globalne trgovine do 2,5 procentna poena iznad osnovne prognoze za 2021, čime bi se trgovina vratila na nivo na kom je bila prije pandemije.

“S druge strane, ako se nastavi s manjkom isporuka ili ako se pojave sojevi virusa otporni na vakcine, rast trgovine bi mogao da bude za dva procentna poena ispod osnovne prognoze”, upozorila je generalna direktorica WTO-a.

Taj scenarij bi usporio ekonomski rast i predstavljao rizik da se načini zaokret u pogledu zdravstvenog i ekonomskog oporavka širom svijeta, ocijenila je Okonjo-Iweala.

(aljazeera.net)