Novosti

FIPA: Značajan prostor za unapređenje priliva direktnih stranih investicija iz Turske


Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Milica Marković susrela se s generalnim konzulom BiH u Istanbulu Sinišom Mihailovićem kako bi razgovarali o mogućnostima nastavka saradnje na promociji investicijskih potencijala BiH za turske privrednike.

FIPA je potpisala 16. marta 2021.godine u Ankari Memorandum o saradnji s Uredom za investicije pri Predsjedništvu Republike Turske s ciljem pružanja podrške razvoju investicijske saradnje između ove dvije zemlje, stvaranja povoljnih uslova za poboljšanje ekonomske saradnje, te uspostavljanja direktnih kontakata između poslovnih krugova u BiH i Turskoj.

Sagovornici smatraju da postoji značajan prostor za unapređenje priliva direktnih stranih investicija iz Turske, uvažavajući dobre odnose BiH i Turske po svim osnovama, te pogodnosti koje BiH nudi poput nižih poreza, ugovora o slobodnoj trgovini, niže cijene električne energije i drugih operativnih troškova.

Direktorica Marković je s direktorom Predstavništva VTK BiH u Istanbulu Tarikom Šahmanom razgovarala o njihovom projektu koji se odnosi na promociju IT i turističkog sektora u Republici Turskoj.

U 2020. godini, ponovo je registrovan godišnji rast izvoza iz BiH u Tursku, a uvoz iz Turske u BiH je niži za 7% u odnosu na 2019.godinu.