Novosti

Trgovci neće provoditi odluku Vlade FBiH o ograničenju marži


U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine smatraju Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže koju je donijela Vlada FBiH, neustavnom, nezakonitom i neprovodivom sa nesagledivim štetnim posljedicama.

Na sastanku kojeg je organizovao UPFBiH, a kojem su prisustvovali predstavnici trgovaca, veletrgovaca i proizvođača, jednoglasno je zaključeno da se Odluka Vlade FBiH neće provoditi i da će se pokrenuti sudski postupci u cilju poništavanja Odluke, ali i protiv osoba u Vladi FBiH odgovornih za njeno donošenje.

Donesena Odluka neće biti provedena u znak poštovanja prema kupcima, jer bi njeno provođenje nesumnjivo dovelo do nestašice značajnog broja artikala u trgovačkim radnjama, gašenja značajnog broja radnih mjesta, zatvaranja trgovačkih radnji, a imalo bi negativan uticaj i na BDP, te značajan pad priliva sredstava po osnovu uplate PDV-a.

Rast cijena na tržištu nije rezultat povećanja trgovačkih marži, već isključivo rasta cijena sirovina globalno, uslovljeno trenutnim okolnostima, a što za rezultat ima povećanje nabavne vrijednosti proizvoda.

Iz UPFBiH zahtijevaju hitan sastanak sa premijerom FBiH i resornim ministrom, kako bi se pronašlo rješenje koje će biti ustavno, zakonito i provodivo.