Novosti

Najtraženija zanimanja u godini pandemije


U BiH je nezaposleno oko 410.770 osoba, prema posljednjim podacima koje je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Nezaposlenost u BiH je veća za blizu dva posto, što je posljedica smanjene ekonomske aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa.

Ipak, neka zanimanja su “procvjetala” u godini pandemije i iskristalizirala se kao najtraženija.

Tržište rada se drastično promijenilo u vrijeme pandemije a organizovan rad od kuće, mnogim zanimanjima omogućio je da prežive pandemiju. Istraživanje portala Bolji Posao.com pokazalo je da su u vrijeme pandemije najtraženiji dostavljači, vozači, call agenti, radnici u proizvodnji i programeri“, istakli su s portala BoljiPosao.com.

Na prvom mjestu liste najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa nalaze se operateri u pozivnom centru, jer se povećala potreba za podrškom korisnicima putem telefona.

Nova zanimanja mogla bi da se pojave u domenu digitalizacije”, ocijenila je Mirela Isaković, Savjetnik za regrutaciju na BoljiPosao.com.

Napomenula je da su, iako je pandemija na određeni period zaustavila odliv radne snage, i dalje jako traženi različiti IT profili, zatim vozači za međunarodni prevoz te građevinski radnici.

Iz istraživanja tržišta rada u FBiH navode da su najtraženija zanimanja prodavač, šivač, vozač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar.

Najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, mašinski inženjer, građevinski inžinjer, inžinjer elektrotehnike, ekonomista, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, komercijalista i veterinar.

Ono što bi mnoge moglo zanimati je da će, sudeći prema potrebama poslodavaca koje su iskazali, trgovci biti najtraženiji radnici u 2021. godini, a potom šivači koji su prošle godine bili najtraženiji.

(Faktor.ba)