Tema u fokusu

Tas-komerc planira proširenje asortimana roba i usluga, a primarno tržište je BiH


Zbog mnogih zakonskih regulativa i prepreka za izvoz mjerila mase, primarno tržište TAS-komerca je Bosna i Hercegovina. Uprkos svim preprekama, uspjeli su ostvariti određenu saradnju sa firmama iz inostranstva, prvenstveno sa onima iz regiona, kao što su Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

Osnovana kao mala radionica za popravku, prije svega mehaničkih trgovačkih vaga, firma TAS-komerc iz Brčkog sa radom je počela 2001. godine sa jednim uposlenikom.

Napretkom tehnike i razvojem tržišta firma je rasla svake godine kako kadrovski, tako i asortimanom usluga i proizvoda koje ima u ponudi. Sada firma u svojoj ponudi ima proizvodnju i prodaju svih vrsta vaga i mjerila mase, prodaju i servis mašina za pakovanje od kojih izdvajamo vakum pakerice, varilice, opreme za restorane i ugostiteljstvo kao i Dry Ager komore za suho zrenje mesa, itd.“, kazao je Dušan Pejkić direktor firme TAS-komerc.

Stalno napredovanje

Njihov put razvoja tekao je polako, ali uz stalno napredovanje i širenje asortimana, te su zadovoljni postignutim rezultatima. U budućnosti planiraju širenje, kako asortimana i usluga, tako i broja uposlenika.

Uprkos pandemiji koronavirusa, prošle godina je bila iznenađujuće dobra za TAS-komerc, te su postigli i jako dobre rezultate. Prema nekim parametrima, bila je najbolja od početka njihovog poslovanja.

„Na samom početku pandemije bilo je velikih problema, kako organizacionih, tako i privatnih. Jedno vrijeme firma je bila i privremeno zatvorena za mnoge usluge koje je pružala. Poslije nekoliko mjeseci uspjeli smo se reorganizovati i nastaviti sa normalnim radom, a sada se poslovanje prilagodilo novim uslovima, pa se situacija vratila na onu prije pandemije. Prethodnih godina imali smo problem sa pronalaskom odgovarajuće radne snage i iskustva na sličnim poslovima. Sa početkom pandemije stvari su se malo popravile, došlo je do povećanja broja kvalifikovane radne snage, vjerovatno zbog krize koja je zadesila mnoge firme pa su bili primorani da otpuštaju radnu snagu. Trenutno stanje ne obećava, jer se situacija mijenja na stanje kada je bilo jako teško pronaći odgovarajuće ljude, ali nedostatak našeg tržišta rada moramo okrenuti u našu korist kao i sve drugo“, istakao je Pejkić.

Planovi

2021. godina za TAS-komerc počela je prilično dobro, ali za slučaj da se stanje pogorša i bude teže poslovati, u ovoj firmi su spremni na nove izazove, koje će uspješno prebroditi.

Za naredni period želimo izaći na što boljoj poziciji iz pandemije i biti spremni za nove poslove i izazove. Planiramo proširenje asortimana roba i usluga, te planiramo selidbu firme u novi poslovni objekat, čija izgradnja treba da počne narednih godina. To će zahtijevati nova zapošljavanja i kadrovsko širenje firme“, zaključio je Pejkić.

Piše: Minela Pamuk