Novosti

Povećan uvoz vozila u BiH


Tržište automobila u BiH polako se oporavlja, o čemu govori i najnoviji podatak da je u prva tri mjeseca ove godine uvezeno skoro 1.000 novih i polovnih vozila više nego u istom periodu lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca prošle godine u zemlju je uvezeno ukupno 10.750 vozila, od čega je 2.238 novih i 8.512 polovnih automobila.

Prema njihovima podacima, u 2020. godini ukupno su uvezena 40.963 automobila, od čega je bilo 6.910 novih, a 34.053 polovna.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, kazao je  da je naše tržište malo i da je svako povećanje vidljivo.

Možemo konstatovati da je ove godine poslovni ambijent malo bolji nego prošle godine, s obzirom na to i da nam je prošle godine kovid kriza bila totalno nepoznata, i sam psihološki efekat uslovio je da bh. građani prestanu razmišljati o kupovini vozila“, kazao je Muratović.

Dodaje da ove godine nije bilo obustave rada, tako da su saloni nesmetano radili, ali, kako kaže Muratović, sigurno sa umanjenim kapacitetima u odnosu na 2019. godinu.

Kako tvrdi, realno je očekivati da će rent a car kuće u ovoj godini bolje da posluju, jer, kako ističe, već su krenule u nabavku automobila.

“Prošle godine od pojave virusa korona, rentakar kuće su otkazale sve nabavke, a kod nas je ovaj segment veoma bitan, jer na godišnjem nivou sigurno se uvezu oko 2.500 do 3.000 vozila”, kazao je Muratović.

I ekonomski analitičari smatraju da je opravak tržišta automobila vidljiv, ali i očekivan i u ovoj godinu.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kaže da je postepeni, blagi oporavak prodaje automobila očekivan, jer su, kako kaže, mnogi odgađali nabavku vozila u prethodnoj godini zbog pandemije.

(Nezavisne.com)