Novosti

BMW zabilježio rast prodaje automobila


Njemački proizvođač automobila BMW očekuje da će više nego udvostručiti dobit u 2021. godini u odnosu na prošlu godinu, tokom pandemije, a sa tim se slažu i rejting agencije kojima se sviđaju planovi kompanije u vezi s proizvodnjom električnih vozila.

BMW je zabilježio rast prodaje automobila i sportskih terenskih vozila, uključujući i brendove Mini i Rols-Rojs, za 33,5 posto u prvom kvartalu 2021. na 636.606 jedinica, pri čemu se prodaja elektrificiranih modela više nego udvostručila.

S ovim smo na putu da isporučimo više od 100.000 potpuno elektrificiranih vozila ove godine“, navodi se u saopštenju kompanije.

Akcije BMW-a su nakon ove objave blago porasle na 88,86 eura, nastavljajući uspon sa januarskog najnižeg nivoa od oko 68 eura.

U 2020. godini zabilježen je pad dobiti prije oporezivanja od 27 procenata, pri čemu je profitna marža pala na 2,7 posto. Iz kompanije očekuju da će se profitna maržu u tekućoj godini više nego udvostručiti, i da će biti u rasponu između 6,0 i 8,0 procenata.

(Forbes.com)