Tema u fokusu

Deceuninck – inovativna rješenja za održive domove


Deceuninck d.o.o. Živinice, članica je Deceuninck grupacije, evropskog lidera u proizvodnji prozorskih profila od PVC-a, koja je sa inovacijom Elegant osvojila prestižne nagrade.

Deceuninck grupacija kao vodeći evropski proizvođač profilnih sitema od PVC-a za prozore, vrata, terase, fasade i krovne obloge, sa prodajnim lancima u više od 90 zemalja i sa više od 3700 zaposlenih, redovito opskrbljuje preko 4000 kupaca širom svijeta.

Ovaj high-tech koncern se posebno ističe inovativnim dostignućima svojih proizvoda, koja već danas odgovaraju budućim zahtjevima tržišta po pitanju estetike, performansi i najviših ekoloških standarda. Svi Deceuninck proizvodi mogu se reciklirati, čime im se produljuje životni vijek.

Europska kvaliteta i odani pristup radu ove grupacije prepoznati su i u BiH, kroz objekte koje je opremila kompanija Deceuninck iz Živinica, a koje odlikuje vrhunski kvalitet, dizajn i održivost proizvoda.

Prema riječima Alme Lepirice, direktorice Deceuninck d.o.o. Živinice, unatoč situaciji s pandemijom COVID-19, poslovna 2020. godina bila je obilježena brojnim inovacijama i priznanjima, ali i novoostvarenim partnerskim odnosima u cijelom regionu.

Elegant prozori kao perjanica ponude

Kao perjanicu naše ponude, istakla bih prozorski profil Elegant, jer s njime smo iznova definirali budućnost prozora. Prozorski profil Elegant izrađen je od ekološkog materijala EcoPowerCore, koji se može reciklirati, a skupom svojih karakteristika bez problema ispunjava standarde za energetski pasivne kuće. Izrađen je na našoj univerzalnoj modularnoj platformi iCOR, koja omogućava međusobno kombiniranje različitih izvedbi krila i okvira.

Naime, platforma iCOR osvojila je nagrade “German Innovation Award 2020” i “German Design Award 2021”. Profil Elegant, koji je nastao na toj platform, također je odnio brojne svjetske nagrade”, istakla je Lepirica.

Kao izuzetno pouzdan poslovni partner, Deceuninck iz Živinica svojim kupcima nudi ekološki prihvatljive proizvode, koji povećavaju kvalitetu kuća i zgrada u pogledu toplinske izolacije, sigurnosti, akustike, kvalitete zraka i ekološke ravnoteže

Sve su to vrijednosti koje razvijamo i njegujemo, a iznimno nam je drago da te vrijednosti prepoznaju i naši partneri. Deceuninck aktivno surađuje s preko 120 poduzeća koji su specijalizirani za proizvodnju prozora i vrata, koji naše finalne proizvode isporučuju krajnjim kupcima. Posebno smo ponosni i na brojne novoostvarene partnerske odnose u regionu tokom pandemije COVID-19, koji će nesumnjivo još više pridonijeti da krajnji kupci odaberu upravo nas, kao proizvođača prozorskih profila kojem će pokloniti povjerenje”, tvrdi Lepirica.

Posvećenost cirkularnoj ekonomiji

U kompaniji Deceuninck u Živinicama stvaraju moderna rješenja za lijep i održiv dom, kroz visokokvalitetni sistem PVC prozorskih profila i vrata, kao i terasa, fasada i krovnih obloga od Twinsona, patentiranog kompozitnog materijala od drva i PVC-a.

Naša filozofija temelji se na stvaranju bezvremenskih, lijepih proizvoda, koji ispunjavaju zahtjeve u pogledu dizajna, boja, performansi i ekološke ravnoteže, a sve to u kombinaciji sa stabilnošću i trajnošću. Naš je cilj pružiti rješenja za bolji svijet“, naglasila je Lepirica.

Misija kompanije Deceuninck sadržana je u razvijaju inovativnih rješenja za održive domove s niskom razinom ugljičnog otiska. To se ogleda i kroz njihovu posvećenost cirkularnoj ekonomiji i mogućnosti recikliranja PVC profila, jer svaki kilogram recikliranog PVC-a smanjuje emisije CO2 čak za dva kilograma.

To je ono što nas izdvaja od drugih i zbog čega je Deceuninck među prvima dobio certifikat EuCertPlast, kao i oznaku Vinyl Plus za održive proizvode i proizvodne procese. Svi naši proizvodi mogu se na kraju svog korisnog vijeka reciklirati, te se proizvode uz racionalnu potrošnju materijala”, objašnjava Lepirica.

Rast prometa od čak 225 posto

Inače, Deceuninck iz Živinica osnovana je 2007. godine i jedna je od rastućih kompanija u BiH sa prosječnom godišnjom stopom rasta od šest posto. U posljednjih sedam godina bilježe porast prometa sa 4 miliona KM na 9 miliona KM, odnosno čak 225 posto.

Za vrijeme pandemije, početkom 2020. godine, imali smo pad prometa, ali smo se brzo vratili na uzlaznu putanju. Nisu bila potrebna nikakva rezanja u broju zaposlenih. Izuzetno smo ponosni na sve naše partnere i kolege, koji su se uspješno prilagodili novim uvjetima i pokazali spremnost za nesebični trud i rad, što je u konačnici urodilo izuzetnim poslovnim rezultatima”, navodi Lepirica.

Naravno, kompanija Deceuninck iz Živinica nastavit će i dalje graditi svoju budućnost kroz prizmu cirkularne ekonomije i mogućnost recikliranja PVC profila.

To je ono što nas izdvaja od drugih i predstavlja naš dalekosežni pogled u budućnost”, rekla je direktorica Deceunincka.

 

Piše: Irena Vasić- Dobrić