Tema u fokusu

Online regionalna konferencija: „Da li je moguć brzi rast u doba korone?“


Godinu dana poslije, dok globalna ekonomija bilježi drastičan pad uslijed pandemije koronavirusa, svijetli su primjeri onih koji su se uspjeli izboriti sa novonastalom situacijom, prilagoditi promjenama, ustrojiti svoje poslovanje, a povrh svega nastaviti i brzi rast.

O tome koliko i kako je pandemija promijenila regionalnu ekonomiju i nazire li se izlazak iz krize nakon prvih cijepljenja stanovništva govoriće se na regionalnom online panelu pod nazivom „Da li je moguć brzi rast u doba korone: Digitalna era – nova kultura poslovanja“.

U virtuelnom prostoru o ovoj temi diskutovaće direktori i vlasnici kompanija koje su upravo u proteklom periodu ostvarile brzi rast, promijenile svoju strategiju poslovanja i zaposlile nove ljude.

Zakoračili smo preko noći u nove dimenzije poslovanja, digitalizacija nije više budućnost nego sadašnjost. U nedostatku organizovanosti državnih institucija koje su trebale pružiti sistemsku pomoć, privrednici su se, kao i mnogo puta do sada, morali osloniti na svoje sposobnosti. Biznis liderstvo je došlo do izražaja i prvi put se desilo da je potražnja za radnom snagom dolazila više iz domena privrede nego institucija. Razvoj pojedinih firmi tražio je vještu radnu snagu koja je mogla odgovoriti novim izazovima. I finansijski sektor je za vrijeme pandemije uglavnom bio stabilan. U prosjeku, banke su dovoljno kapitalizovane i likvidne, ali je njihova profitabilnost nagrižena.

O izazovima i načinima na koje su ih prevazišli te preporukama kako dalje na online regionalnom panelu govoriće:
Marko Čadež, predsjednik UO Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF) i predsjednik Privredne komore Republike Srbije (TBC)
Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH
Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d. d. Sarajevo
Marko Radojičić, osnivač i direktor Cube Team d. o. o. Beograd
Vuk Gubernić, osnivač i CEO CarGo d. o. o. Beograd
Slobodan Šuput, direktor Express Courier d. o. o. Beograd
Mirza Klico, osnivač i prokurista City Šped d. o. o. Sarajevo
Ajdin Brković, direktor i vlasnik firme Monetize Ad d. o. o. Sarajevo

Uvodne riječi izložiće domaćini konferencije:
Adnan Hrenovica, predsjednik LRC grupacije, osnivač i vlasnik
Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC grupacije
Jadranka Kuljanin, direktorica LRC d. o. o. Sarajevo i članica Uprave LRC grupacije

Ovu konferenciju koja će se održati preko Zoom aplikacije 21. aprila od 13:30 sati, a u sklopu projekta „Brzorastuće kompanije u BiH i regionu”, pratiće biznismeni iz cijelog regiona. Prijave na konferenciju možete izvršiti online preko linka: https://konferencijabrk.poslovnenovine.ba/ 

Organizator online događaja su i ovaj put Poslovne novine, kao nezaobilazan partner u spajanju uspješnih ljudi iz svih sfera biznisa, uz svesrdnu podršku analitičkog partnera LRC, kao najveće bonitetne kuće u BiH, a u partnerstvu sa NLB bankom d. d. Sarajevo i Vanjskotrgovinskom komorom BiH te institucionalnu podršku Komorsko investicionog foruma Zapadnog Balkana i Cube Teama iz Srbije.