Novosti

Tajkuni kriptovaluta na Forbesovoj listi milijardera iz 2021. godine


Trenutno svijetom vlada digitalna zlatna groznica. Ogroman rast vrijednosti bitkoina i drugih kriptovaluta uveo je kriptomilijardere na velika vrata na “Forbesovu” listu najbogatijih ljudi na svijetu.

Kada je američka ekonomija zastala u martu prošle godine, investitori su se uspaničili, bitkoin je pao čak 50 posto za jedan dan, a pratile su ga i druge kriptovalute.

Dvanaest mjeseci kasnije budućnost digitalnih dobara nikad nije izgledala svjetlije. Bitkoin je obarao rekorde ove godine, a cijena je u martu dostizala i brojke više od 60.000 dolara. Druge kriptovalute imale su sličan rast, što je dovelo do toga da ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta poraste na više od 1,5 biliona dolara.

Cameron i Tyler Winklevoss

Braća blizanci i bivši veslači tužili su “Facebook”, nagodili se i dobili 65 miliona dolara, a onda su to pretvorili u još veće bogatstvo, pa tako sada obojica imaju po tri milijarde dolara. Sa kupovinom bitkoina su počeli 2012. godine.
Takođe su pokrenuli i kripto-mjenjačnicu Gemini i aukcijsku platformu za digitalne umjetnine Nifty Gateway.

Michael Saylor

Sejlor je CEO kompanije MicroStrategy koji je težak 2,3 milijarde dolara.
Bitkoine je kupio prije buma, kako za sebe, tako i za kompaniju, čime je pogurao rast cijene njenih akcija.

Matthew Roszak

Rozak je entuzijasta za kripto bio još od 2011. godine. Danas njegovo bogatstvo se procjenjuje na 1,5 milijardi dolara.
On je i na čelu kompanije “Blok” (Bloq), koja je specijalizovana za blokčejn infrastrukturu, ali i rani investitor u kriptostartape.

Tim Draper

Godine 2014. ovaj kapitalista iz Silicijumske doline kupio je bitkoine u vrijednosti od 18,7 miliona dolara, koje su prije toga američki maršali konfiskovali sa crnog tržišta Put svile (Silk Road).
Danas ti bitkoini vrijede 1,5 milijardi dolara.

Sam Bankman-Fried

Fried je najbogatiji kriptomilijarder. Ovaj dvadesetdevetogodišnjak je završio studije na američkom univerzitetu MIT, a težak je 8,7 milijardi dolara.

Brian Armstrong

Armstrong je CEO i koosnivač “Koinbejsa” (Coinbase), čije se bogatstvo više nego ušestorostručilo u posljednjih godinu dana zbog buma na tržištu kriptovaluta.
Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 6,5 milijardi dolara.

Fred Ehrsam

On je zajedno s Armstrongom osnovao “Koinbejs” 2012. godine. Kompaniju je napustio, ali je ostao član Odbora, a njegov udio u kompaniji od šest odsto procjenjuje se na 1,9 milijardi dolara.

Changpeng Zhao

Osnivač kriptomjenjačnice Binance vratio se na listu milijardera. Bogatstvo: 1,9 milijardi dolara.

Barry Silbert

Njegovo bogatstvo vezano je za konglomerat DCG (Digital Currency Group), koji je osnovao 2015, a procjenjuje se na 1,6 milijardi dolara.

Chris Larsen

Koosnivač i predsjednik kompanije Ripple, posjeduje bogatstvo vrijedno 3,4 milijardi dolara.

Jed McCaleb

Još jedan koosnivač Ripplea, čije se bogatstvo procjenjuje na dvije milijarde dolara.

(Forbes.com)