Tajkuni kriptovaluta na Forbesovoj listi milijardera iz 2021. godine

Tajkuni kriptovaluta na Forbesovoj listi milijardera iz 2021. godine

Trenutno svijetom vlada digitalna zlatna groznica. Ogroman rast vrijednosti bitkoina i drugih kriptovaluta uveo je kriptomilijardere na velika vrata na “Forbesovu” listu najbogatijih ljudi na svijetu.

Kada je američka ekonomija zastala u martu prošle godine, investitori su se uspaničili, bitkoin je pao čak 50 posto za jedan dan, a pratile su ga i druge kriptovalute.

Dvanaest mjeseci kasnije budućnost digitalnih dobara nikad nije izgledala svjetlije. Bitkoin je obarao rekorde ove godine, a cijena je u martu dostizala i brojke više od 60.000 dolara. Druge kriptovalute imale su sličan rast, što je dovelo do toga da ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta poraste na više od 1,5 biliona dolara.

Cameron i Tyler Winklevoss

Braća blizanci i bivši veslači tužili su “Facebook”, nagodili se i dobili 65 miliona dolara, a onda su to pretvorili u još veće bogatstvo, pa tako sada obojica imaju po tri milijarde dolara. Sa kupovinom bitkoina su počeli 2012. godine.
Takođe su pokrenuli i kripto-mjenjačnicu Gemini i aukcijsku platformu za digitalne umjetnine Nifty Gateway.

Michael Saylor

Sejlor je CEO kompanije MicroStrategy koji je težak 2,3 milijarde dolara.
Bitkoine je kupio prije buma, kako za sebe, tako i za kompaniju, čime je pogurao rast cijene njenih akcija.

Matthew Roszak

Rozak je entuzijasta za kripto bio još od 2011. godine. Danas njegovo bogatstvo se procjenjuje na 1,5 milijardi dolara.
On je i na čelu kompanije “Blok” (Bloq), koja je specijalizovana za blokčejn infrastrukturu, ali i rani investitor u kriptostartape.

Tim Draper

Godine 2014. ovaj kapitalista iz Silicijumske doline kupio je bitkoine u vrijednosti od 18,7 miliona dolara, koje su prije toga američki maršali konfiskovali sa crnog tržišta Put svile (Silk Road).
Danas ti bitkoini vrijede 1,5 milijardi dolara.

Sam Bankman-Fried

Fried je najbogatiji kriptomilijarder. Ovaj dvadesetdevetogodišnjak je završio studije na američkom univerzitetu MIT, a težak je 8,7 milijardi dolara.

Brian Armstrong

Armstrong je CEO i koosnivač “Koinbejsa” (Coinbase), čije se bogatstvo više nego ušestorostručilo u posljednjih godinu dana zbog buma na tržištu kriptovaluta.
Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 6,5 milijardi dolara.

Fred Ehrsam

On je zajedno s Armstrongom osnovao “Koinbejs” 2012. godine. Kompaniju je napustio, ali je ostao član Odbora, a njegov udio u kompaniji od šest odsto procjenjuje se na 1,9 milijardi dolara.

Changpeng Zhao

Osnivač kriptomjenjačnice Binance vratio se na listu milijardera. Bogatstvo: 1,9 milijardi dolara.

Barry Silbert

Njegovo bogatstvo vezano je za konglomerat DCG (Digital Currency Group), koji je osnovao 2015, a procjenjuje se na 1,6 milijardi dolara.

Chris Larsen

Koosnivač i predsjednik kompanije Ripple, posjeduje bogatstvo vrijedno 3,4 milijardi dolara.

Jed McCaleb

Još jedan koosnivač Ripplea, čije se bogatstvo procjenjuje na dvije milijarde dolara.

(Forbes.com)

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.