Novosti

Proizvodnja prvog respiratora u BiH moguća sredinom godine


Proizvodnja prvog bh. respiratora u Gradačcu mogla bi početi sredinom ove godine, nakon što se izvrši kliničko ispitivanje uređaja koje je planirano u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Prije godinu je tim stručnjaka kompanije TMD Group iz Gradačca, uz potporu medicinskih profesionalaca iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, izradio prototip prvog bh. respiratora.

Krajem prošle godine, uređaj za vještačko disanje teško oboljelih pacijenata dobio je certifikat Centra za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) u Velikoj Britaniji, koji potvrđuje da respirator postiže visok nivo funkcionalnost u intenzivnoj njezi.

Univerzitetski klinički centar u Tuzli s našom kompanijom je već potpisao ugovor, a to će sada uslijediti i s britanskim kliničkim centrom. Cjelokupan proces će biti obavljen u Bosni i Hercegovini i mi očekujemo da će on biti završen do ljeta ove godine“, kazao je direktor TMD Groupa Adem Hanić.

Ideja za nastanak prvog visokosofisticiranog uređaja u Bosni i Hercegovini rodila se početkom pandemije koronavirusa, koja je izazvala veliku potražnju za respiratorima na svjetskom tržištu.

Prototip uređaja za vještačko disanje u Gradačcu je kreiran na osnovu jednog od respiratora, u vlasništvu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a nedugo nakon toga je i redizajniran te upućen u Veliku Britaniju na testiranje.

U svom finalnom obliku bh. respiratori bit će namijenjeni za evropsko i svjetsko tržište, a gradačačka kompanija će se baviti i razvojem te proizvodnjom drugih medicinskih uređaja i opreme, poput oksigenatora, elektromehaničkih kreveta, hirurških noževa, određenih pomagala i slično.

Na ovakav način u Bosni i Hercegovini će zaživjeti nova grana industrije koja dosad nije bila zastupljena.