Novosti

Banke nude bonuse i slobodne dane za mentalno zdravlje zaposlenih


Britanska multinacionalna investiciona banka Barclays sugerisala je svom mlađem osoblju da uzima slobodne subote i da rezerviše najmanje dva petodnevna odmora godišnje, kako bi izbjegli premor i sagorijevanje na poslu.

Prema navodima medija, banka je pozvala analitičare i saradnike da ne rade od petka u 21 sat do nedjelje u devet, osim u neizbježnim situacijama.

Rukovodstvo banke navodi da izmjene ritma rada izražavaju kulturu brige za mentalno zdravlje zaposlenih.

Dinamika rada od kuće, izolacija su izazovi kojih smo svjesni i želimo da na njih odgovorimo pažljivo i empatično, kako bismo na odgovarajući način osigurali mentalno zdravlje našeg tima“, navodi Barclays, a prenosi PersonnelToday.

Radna kultura u bankarskom sektoru našla se nedavno u fokusu javnosti kada su bankari Goldman Sachsa zaprijetili da će napustiti posao, jer su radili u prosijeku 95 sati sedmično, tražeći da se uslovi poprave.

Banka je tada preduzela korake za rješavanje premora zaposlenih. Kanadske banke ponudile su zaposlenima da uzmu slobodan dan ukoliko se osjećaju premoreno.

Iako je pandemija sve učinila osjetljivijim na žalbe osoblja, Bloomberg ocjenjuje da se poslovna kultura u investicionim bankama vjerovatno neće značajno promijeniti.

Prethodna obećanja o promjeni prakse nisu se ostvarila ni posle smrti prekomjerno angažovanog pripravnika Bank of America Corp. 2013. godine, koji je radio neprekidno 72 sata prije nego što je preminuo.

Business Insider izvijestio je u martu da je Apollo ponudio svojim mladim njujorškim saradnicima bonuse od 100.000 dolara, 150.000 i 200.000 za prvu, drugu i treću godinu zaposlenja. Prethodno je sedmoro od 30 zaposlenih napustilo posao žaleći se da su morali da rade i po 20 sati dnevno.

Osnovne godišnje plate najmlađih stručnjaka su oko 450.000 dolara. Činjenica da je Apollo ponudio zaposlenima više novca umjesto slobodnih dana, trebalo bi da bude dokaz da im dobro ide posao.

(Bankar.me)