Novosti

Do kraja 2023. svaka fabrika morat će ugraditi sistem za pročišćavanje otpadnih voda


U sljedeće dvije godine svi privredni i industrijski subjekti na prostoru Federacije BiH, koji već ispuštaju svoje tehnološke otpadne vode u okoliš, a koje ne zadovoljavaju granične vrijednosti emisije supstancija i parametara kvalitete za tehnološke otpadne vode koje vrijede u zemljama članicama EU-a, morat će imati pročišćivače, kolektore.

Vlada FBiH donijela je Odluku da je krajnji rok za primjenu ovih mjera 19. decembar 2023. godine.

Do tog roka obavezne su izraditi detaljan dinamički plan koji sadrži popis aktivnosti i mjera s finansijskom procjenom za ulaganje (za svaku sljedeću godinu razrađeno po godinama) i smanjenje emisije otpadnih voda u okoliš s predviđenim završetkom aktivnosti.

Kod ispuštanja tehnoloških otpadnih voda u javni kanalizacijski sistem svaka pravna i fizička osoba iz industrijske ili privredne djelatnosti mora za sva ispuštanja otpadnih voda osigurati odgovarajući stepen prethodnog pročišćavanja (predtretmana), koji će mu uvjetovati operator kanalizacijskog sistema.

Osim toga, bit će dužni preko ovlaštenih laboratorija obavljati ispitivanje kvalitete i kvantitete otpadnih voda, monitoring u skladu sa Zakonom o vodama.

Prema planu i Zakonu o vodama Federacije BiH, mora se osigurati jednostavna inspekcija i mjerenje ukupne količine otpadnih voda, kao i jednostavno uzorkovanje otpadnih voda, tako da će vlasnici industrijskih i privrednih subjekata morati na svakom priključku tehnoloških otpadnih voda na javni kanalizacijski sistem na mjestu ispusta u okoliš napraviti tzv. revizijski šaht odgovarajućih dimenzija.