Novosti

UN: Vlade da razmisle o porezu za one koji su se obogatili za vrijeme korone


Vlade bi trebalo da razmisle o “solidarnom” oporezivanju pojedinaca koji su se obogatili u vrijeme pandemije, poručio je generalni sekretar UN.

Pozivam vlade da razmotre uvođenje “solidarnog” ili poreza na bogatstvo onima koji su profitirali tokom pandemije kako bi se smanjila ekstremna nejednakost”, izjavio je Gutereš.

On je naveo da najnoviji izvještaji pokazuju da je bogatsvo najbogatijih skočilo za 5.000 milijardi dolara.

Moramo se pobrinuti da novac bude usmjeren tamo gdje je najpotrebniji. Najnoviji izvještaji ukazuju da je bogatstvo najbogatijiih ljudi na svijetu u proteklih godinu dana skočilo za 5.000 milijardi dolara”, rekao je on u ponedjeljak na sastanku UN-a o finansiranju razvoja.

Ponovio je da bi grupa 20 bogatih i velikih privreda u nastajanju trebalo da produži moratorijum na servisiranje duga na 2022. godinu i proširi ga kako bi se i zemljama u razvoju i privredama sa srednjim dohotkom pomoglo u oporavku od pandemije.

Ali, ne smijemo stati na olakšavanju otplate duga, moramo hitno ojačati arhitekturu međunarodnog duga kako bismo okončali smrtonosne cikluse dužničkih talasa, globalne dužničke krize i izgubljene decenije”, naglasio je sekretar UN-a.

Ponovo je apelovao i da vakcine protiv covida-19 budu dostupne svim zemljama i da se osigura dodatni novac za potpuno finansiranje fonda za raspodjelu vakcina COVAX-a.

Insistiranje na jednakosti u globalnom odgovoru na pandemiju i oporavku test je multilateralizma, na kojem trenutno ne dobijamo prolaznu ocjenu. Razmotrimo samo vakcinaciju– samo 10 zemlja svijeta ima oko 75 odsto vakcina”, naglasio je čelnik UN-a.