Novosti

Bingo širi saradnju sa semberskim poljoprivrednicima


Predstavnici kompanije Bingo danas su u prostorijama Fabrike “Semberka” Janja održali sastanak s poljoprivrednim proizvođačima iz Semberije, predstavnicima firme “Janja Plod” d.o.o. i Poljoprivredne zadruge “Agrofarmer” Janja.

Tema sastanka bio je osvrt na proteklu godinu i proširenje višegodišnje saradnje kada je u pitanju otkup kultura za predstojeću sezonu za Bingovu maloprodaju, ali i industrijsku proizvodnju.

Zadovoljstvo saradnjom s kompanijom Bingo izrazili su svi prisutni poljoprivrednici, kao i Esad Šukilović, direktor “Janja plod” d.o.o., firme koja se bavi proizvodnjom, otkupom i prodajom voća i povrća za maloprodaju. Istakao je da saradnja s Bingom traje šest godina, od kada su za potrebe Bingo trgovina osigurane velike količine voća i povrća proizvedenog u Semberiji. Navodi kako će u ovoj godini Bingo otkupiti preko 5.000 tona raznih kultura, te da je zagarantovan otkup i sigurna isplata ključ ove uspješne saradnje.

U planu je otkup voća, a Bingo grupacija će nastaviti s otvaranjem novih mogućnosti za nove proizvođače širom BiH.”

Kompanija Bingo je fabriku “Semberka”, koja je bila u stečaju, kupila 2016. godine, te je iste godine pokrenula proizvodnju, a 2017. je počela saradnja sa zadrugom “Agrofarmer” iz Janje. Tokom 2020. godine otkupili su 2.400 tona krompira i probni dio proizvodnje paštrnjaka. Oko 500 t sušenog programa “Semberka” godišnje izvozi na tržište  Evropske unije, te na tržište susjednih zemalja. Oko  200 tona  sušenog programa plasiraju unutar BiH.