Investicije

Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju


Istraživanje Bank of America pokazuje da se 32 posto stručnjaka širom svijeta trenutno više plaši mogućeg pooštravanja monetarne politike ili smanjenja obima kupnji obveznica (sužavanje) nego koronavirusa i inflacije.
Za 27 posto upravitelja imovine inflacija je briga broj jedan, a samo 15 posto boji se covida-19. Rizici su sada povezani s pregrijavanjem privrede, a ne s recesijom. Da je središnja banka djelovala prenaglo, prinosi na obveznice porasli bi čak i više nego u prvom kvartalu ove godine, kada je traženi prinos na desetogodišnju obveznicu iznosio već 1,77%.

Aprilsko istraživanje kompanije BoA također je pokazalo da čak 50 posto ispitanika vjeruje u oporavak privrede u obliku slova V. Za 74 posto stručnjaka kripto tržište je u balonu, nakon što je vrijednost bitcoina ove godine više nego udvostručena nakon prošlogodišnjeg snažnog rasta. Samo 7 posto vjeruje da balonu svjedočimo i na burzama. Dvije trećine ispitanika kaže da je to tek kasna faza bikovskog trenda, potaknuta svim ekonomskim i monetarnim poticajima.

Wall Street je također dobivao prošli tjedan (Dow Jones porastao je za 1,2 posto), a prve najave poslovnih rezultata opravdavaju velike prognoze koje čak sugeriraju da će američke korporacije ostvariti rast dobiti u prvom tromjesečju (u usporedbi s istim razdobljem prošle godine) za više od 30 posto.