Industrija

Dionice Krke najjače od maja 2008.


Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od maja 2008.

Prošlogodišnja dobit Krke postigla je gotovo 289 miliona eura, što je 18 posto više nego 2019. godine.

Grupa Krka prošle je godine za investicije izdvojila 76,6 miliona eura, od čega 61,3 miliona u kontrolno društvo. Ulagali su uglavnom u razvoj, povećanje i tehnološku modernizaciju proizvodnje, u osiguravanje kvalitete i u vlastite proizvodne i distribucijske centre širom svijeta. Zbog utjecaja epidemije covida-19 na investicijsku aktivnost, bilo je manje ulaganja od planiranog, što, prema riječima kompanije, neće utjecati na provedbu strateških smjernica u ovom području.

Osim toga, Uprava i Nadzorni odbor Krke predložili su nedavno dividendu od pet eura po dionici. Ta je dividenda veća je za 17,6% u odnosu na dividendu isplaćenu za 2018. godinu.

Što se slovenskog tržišta kapitala tiče, analitičari smatraju kako dio razloga optimizma leži i u činjenici da će neke promjene poreza stupiti na snagu 2022. godine. Kapitalni dobitak (kada se realizira u petogodišnjem razdoblju) sada će se ponovno oporezivati po stopi od 25% (trenutno 27,5%).