Novosti

Bitcoin doživio najveći dnevni pad u dva mjeseca


Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao najviše u tri nedjelje. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.

Vikend rasprodaja uslijedila je nakon naporne nedjelje za industriju koja je vidjela da je vrijednost svih kovanica porasla za 2,25 biliona američkih dolara usred bijesa potražnje za svim kripto stvarima u promašaju na direktnom popisu Coinbasea u srijedu.

Najveća američka kripto burza završila je nedjelju s vrijednosti od 68 milijardi dolara, više od vlasnika njujorške berze.

Dogecoin, koji ima ograničenu upotrebu i nema nikakvih osnova, protekle nedjelje je snažno porastao da bi u jednom trenutku vrijedio više od 50 milijardi dolara prije nego što je posrnuo u subotu. Potražnja je bila toliko brza za tokenom da su ulagači koji su pokušavali njime trgovati na Robinhoodu srušili web stranicu nekoliko puta u petak, objavila je internetska berza u blogu.

U nekoliko internetskih izvještaja takođe se u nedjelju spekulisalo da je taj pad povezan sa zabrinutostima da bi američko ministarstvo finansija moglo suzbiti pranje novca koje se provodi putem digitalne imovine.

Interes za kripto ponovo je porastao nakon što su kompanije od PayPala do Squarea počele omogućavati transakcije u bitcoinu na svojim sistemima, a tvrtke s Wall Streeta poput Morgan Stanleya počele su pružati pristup tokenima nekim najbogatijim klijentima. To se događa uprkos dugotrajnoj zabrinutosti zbog njihove nestabilnosti i korisnosti kao načina plaćanja.

Vlade šire istražuju rizike u tom sektoru kako se baza investitora širi. Najbolniji udarac kripto zajednici ove nedjelje je zadala Turska. Kripto kompanije pojačavaju svoje vrhunske redove kako bi oblikovale novo regulatorno okruženje i riješile dugotrajni skepticizam prema digitalnim tokenima.

Najvatreniji zagovornici bitcoina vide ga kao savremenog čuvara vrijednosti i zaštitu od inflacije, dok se drugi plaše da se stvara špekulativni balon.