Novosti

Rastuća vrijednost nematerijalne imovine


Nematerijalna imovina je imovina koja nema materijalnu supstanciju, ali ima vrijednost utemeljenu na pravno reguliranom ovlaštenju vlasnika, npr. goodwill, patent, zaštitni znak, autorsko pravo ili recimo software kao i sve vrste intelektualne imovine.

Nematerijalna imovina trenutno čini 90% ukupne imovine američkih sastavnica indeksa S&P 500, a materijalna samo 10 posto dok je prije pola stoljeća ovaj omjer bio obrnuto proporcionalan što govori kako je tehnologija postala dominantna u poslovanju ali i u životu.

Iako ih je često teško procijeniti nematerijalnu imovinu zbog određenih računovodstvenih praksi, nematerijalna ulaganja danas vrijede više od 21 bilion američkih dolara.

Vrijednost nematerijalne imovine porasla je sa 122 milijarde dolara 1975. godine, na čak 21,3 biliona u 2018. godini. Najveća promjena u imovini dogodila se krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina kada tehnologija polako počinje kucati na vrata i kada društvo polako kreće prema eri nove tehnologije. Upravo u to vrijeme nematerijalna imovina počinje dobivati većinski status u kompanijama.