Novosti

BiH plaća pola miliona KM za skladištenje i transport vakcina


Bosna i Hercegovina će za transport i skladištenje vakcina i drugih lijekova protiv koronavirusa izdvojiti pola miliona maraka.

Ministarstvo civilnih poslova BiH raspisalo je tender za transport i skladištenje vakcina, lijekova i drugih sredstava u borbi protiv COVID-19, a za što će biti izdvojeno 500.000 KM.

Transport i skladištenje će se vršiti na temperaturi od 2-8 stepeni Celzijusa. Okvirni sporazum će biti zaključen sa jednim ponuđačem, a trajaće dvije godine“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Kako je istaknuto u dokumentaciji, davalac usluge mora posjedovati odgovarajuću dozvolu za uvoz i promet lijekva na veliko i certifikat o dobroj distributivnoj praksi izdat od Agencije za lijekove i medicinska sredstava BiH.

Kada su u pitanju usluge skladištenja, one će biti potrebne do 30 dana, od dana prijema.

Transport se vrši tako što davalac usluge, u roku od deset sati preuzme robu, sa unaprijed određene lokacije u BiH, te istu dostavi na mjesta koja će biti navedena u dokumentima.

U BiH je dosad stiglo oko 140 hiljada vakcina, uglavnom iz donacija.

Nedavno je Predsjedništvo BiH dalo saglasnost za kupovinu 200.000 Pfizerovih vakcina protiv COVID-19, dok je iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno da će BiH do kraja aprila dobiti i 50.000 kineskih vakcina, koje su donacija Narodne Republike Kine.