Novosti

Proizvođači struje i opreme za male hidroelektrane pozvali parlamentarce na razboritost


Povodom predstojeće parlamentarne rasprave o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine predstavnici proizođača struje i opreme za male hidroelektrane pozvali su parlamentarce da iskažu razboritost i odgovornost i ne podrže ničim utemeljen prijedlog kojim se zabranjuje gradnja ovih centrala.

Taj stav na zadnjem zasjedanju parlamentarnog Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju zastupaju Amer Jerlagić, predstavnik proizvođača električne energije iz malih hidrocentrala i Ramo Gutić, u ime proizvođača opreme.

Mišljenje ovih interesnih grupa je da postoje brojni ekonomski i društveni benefiti od investiranja u male fabrike struje na vodi za što imamo domaće resurse, znanja i što je posebno važno investitore.

Hajdemo pokrenuti investiciju od 2,5 milijarde KM, zaposliti 7.500 radnika, proizvesti 2,5 TWh zelene energije, izvesti 300 miliona KM električne energije iz mHE i kompletnu koncesionu naknadu od mHE dati lokalnoj zajednici, da zadovoljimo i njihov interes“, ističe se u njihovom obraćanju predstavnicima zakonodavne vlasti.

Istovremeno predlažu da se omogući javno i privatno partnerstvo kod izgradnje mHE po sistemu da lokalna zajednica obezbjedi potrebne dozvole, a privatni investitor realizuje investiciju.

Na parlamentarce se apeluje da stvore pravni okvir kako bi se omogućili i drugi oblici organizovanja investitora i obezbjeđivanja novca za investiciju, poput energetskih zadruga. Konačno, sugerišu uvođenje pojačane kontrole pri projektovanju, izgradnji i eksploataciji mHE i odlučnije investiranje u gradnju solarnih i vjetro elektrana kako bi Bosna i Hercegovina ispunila svoje obaveze dekarbonizacije elektroenergetskog sektora.

Piše: Hajdar Arifagić