Novosti

Od maja nove oznake na gumama proizvedenim u EU za lakše poređenje


Evropa će biti prvi dio svijeta koji će početi da koristi oznake prianjanja na ledu za pneumatike. Pored toga, pneumatici će imati simbol za prijanjanje na snijegu i QR kod koji vodi do opsežne evropske baze podataka. Promjena stupa na snagu 1. maja.

Cilj je da nove oznake pomognu vozačima u poređenju različitih pneumatika i da ih usmjere na izbor bezbjednijih i ekološki prihvatljivijih pneumatika, a oznake će biti izmenjene u celoj EU.

Univerzalni pneumatici, ljetnji pneumatici i zimski pneumatici bez šiljaka koji se prodaju u EU dobili su prve EU oznake 2012. godine. Do sada su oznake bile obavezne na pneumaticima za putnička vozila, SUV i kombi vozila, a neophodne informacije uključivale su otpor kotrljanja, mokro prianjanje i spoljašnju buku usljed kotrljanja. Oznake se sada mijenjaju tako da informacije moraju da pokriju i prijanjanje na snijegu i ledu, uz obnovljenu prethodnu skalu i dodat QR kod. Ovaj zahtjev se ne odnosi na zimske pneumatike sa šiljcima.

Novi sistem označavanja može da usmjeri odlučivanje i na poslovnom nivou, jer se zahtjevi sada proširuju i na pneumatike za kamione i autobuse. Kod njih su oznake pneumatika bile korištene samo u marketinškim materijalima. Ovi pneumatici neće imati simbol za prijanjanje na ledu.

QR kod je nova stavka na oznaci pneumatika pomoću koje možete doći do opsežne baze podataka koja prikuplja informacije o svim pneumaticima dostupnim na evropskom tržištu.