Novosti

VW traži milijardu eura odštete od bivšeg direktora


Njemački proizvođač automobila Volkswagen traži čak milijardu eura odštete od bivšeg generalnog direktora Martina Vinterkorna u čijem se mandatu dešavala “prevara vijeka” sa lažiranjem nivoa izduvnih gasova iz dizel-motora.

U pitanju je najveća suma koja je ikada zatražena od jednog šefa upravnog odbora u Njemačkoj. Kako saznaju istraživački novinari “Zidojče cajtunga” i javnih servisa NDR i WDR, koncern iz Volfsburga temelji zahtjev na tome što je tih milijardu evra moglo da se uštedi da je Martin Vinterkorn djelao odmah čim je saznao za manipulacije, prenosi “Dojče vele”.

Vinterkorn (73) je, prema viđenju Volkswagena, trebalo da djeluje 27. jula 2015. godine kada je na jednom sastanku saznao detalje od kriminalnom softveru ugrađivanom u vozila sa dizel-motorom.

Taj softver je prepoznavao kada je automobil na testiranju ili tehničkom pregledu, a kada u klasičnoj vožnji na drumu. Prečišćavanje izduvnih gasova je radilo samo u “laboratorijskim uslovima”, dok su na ulici automobili emitovali štetne gasove višestruko iznad dozvoljenih vrijednosti.

Volkswagen smatra i da je Vinterkorn propustio da “smjesta, istinito i potpuno” odgovori na pitanja američkih kontrolnih instanci što je kasnije značilo veće kazne za VW u Sjedinjenim Državama. Tamošnji kontrolori su obznanili skandal 18. septembra 2015. godine.

Čuveni menadžer, iako uživa ogromno bogatstvo, nije baš milijarder i toliku odštetu ne bi mogao da plati iz svog džepa, navodi “DW”. Ipak, ljudi njegovog ranga, čija je svaka odluka teška milione ili milijarde, imaju zaključena posebna osiguranja za slučaj ovakvih tužbi.

Nadzorni odbor VW traži pare od još četvorice menadžera koji su vodili Audi i Porsche, marke koje pripadaju koncernu iz Volfsburga. Njihovi advokati sada ćute, ali su do sada svi negirali upletenost u skandal.

Čak i ako bi Volkswagen dobio za pravo, i menadžeri morali da plaćaju i iz privatne svojine, ne treba da strahuju da će ostati sa minimalcem u džepu. To pokazuju raniji slučajevi sa menadžerima Siemensa, Dojče banke i drugih koncerna koji su zadržavali veliki dio imetka, dodaje se u tekstu.