Novosti

Bosch vjeruje da su AIoT, elektrifikacija i zeleni vodik budućnost


Bosch, dobavljač tehnologije i usluga, kombinira internet stvari (IoT) s umjetnom inteligencijom (AI) i vjeruje da će elektromobilnost omogućiti razvoj novih poslovnih prilika na temelju dubokih tehnoloških i ekoloških promjena koje su trenutačno u toku.

U prva tri mjeseca ove godine prodaja Grupe Bosch porasla je 17,0 posto na godišnjoj razini. Za tekuće izvještajno razdoblje očekuje se porast prodaje od otprilike 6 posto na godišnjoj razini, dok će se marža od poslovanja malo poboljšati na oko 3 posto – ili oko 4 posto bez troškova restrukturiranja. Međutim, to ovisi o učincima prepreka u proizvodnji poluvodiča, koje je teško procijeniti.

Bosch želi iskoristiti prednost u odnosu na konkurenciju koja proizlazi iz bogatog iskustva kombiniranja povezivosti (internet stvari, IoT) i umjetne inteligencije (AI) i kojom će razvijati buduće poslovanje te tako postati vodeća AIoT tvrtka. Predviđa da će proizvodi s omogućenom umjetnom inteligencijom u sljedećih nekoliko godina ostvariti prodaju od milijardu eura.

Globalni napori u borbi protiv klimatskih promjena potiču elektrifikaciju i zeleni vodik. Ključni pokretači promjena na području elektromobilnosti pad su troškova baterija i norme emisija osmišljene radi ispunjenja ciljeva klimatskog djelovanja. U građevinskoj tehnologiji, posebno u grijanju i klimatizaciji, upotreba dizalica topline i obnovljivih izvora ima sve veću ulogu.

Kompanija se fokusira i na tržište rasta megatrenda u vodiku: firma vjeruje da će tržište zelenog vodika u EU-u vrijediti gotovo 40 milijardi eura do 2030. s godišnjim stopama rasta od 65 posto. Gorive ćelije pretvaraju vodik u električnu energiju, a Bosch razvija i stacionarna i mobilna rješenja za gorive ćelije. Od 2021. do 2024. godine Bosch planira uložiti milijardu eura u tehnologiju gorivih ćelija.

“Ova kompanija očekuje rast globalne ekonomije ove godine za nešto manje od 4 posto, nakon smanjenja od oko 3,8 posto prošle godine. „Iako smo dobro započeli 2021. godinu, pandemija i dalje predstavlja značajni rizik”, rekao je Asenkerschbaumer, glavni financijski direktor.