Novosti

Muzeji i galerije u Veneciji nakon godinu otvaraju vrata za posjetioce


Nakon više od godine zaključanih vrata, muzeji i galerije u Veneciji otvaraju vrata posjetiocima. Agencija Ansa javila je da čuvena galerija Pegi Gugenhajm prima prve posjetioce koji su rezervisali karte unaprijed. Postavljena je izložba u čast 1.600 godina postojanja grada na vodi.

Za jučer je bilo predviđeno i otvaranje Duždeve palate i Muzeja Kavur, a i umjetnička galerija Akademije juče je, nakon jednogodišnje pauze, primila prve posjetioce.

Veoma je važno da nakon što smo predugo ostali zatvoreni i bez posjetilaca postepeno otvaramo muzeje i galerije. To je znak nade. Svi smo umorni i obeshrabreni, i dobro je da otvorimo za publiku kulturne ustanove jer su dio našeg identiteta i svakodnevnog života”, rekla je direktorka umjetničke galerije Pegi Gugenhajm, Karol Vail.

Sve strukture koje se otvaraju primiće posjetioce uz strogo poštovanje anti-kovid mjera kao što su unaprijed obezbijeđena rezervacija, obavezno nošenje zaštitnih maski, ograničen broj posjetilaca raspoređenih u smjene i poštovanje fizičkog razmaka među osobama.

Za posjetioce iz drugih dijelova Italije, prije prelaska regionalnih granica ili putovanja vozom, obavezno je imati negativan test na COVID-19.