Novosti

Zapadni Balkan dobija 651.000 Pfizer vakcina, BiH 214.000


Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj je potvrdio da će Zapadni Balkan dobiti 651.000 Pfizer doza vakcina protiv virusa korona, a najveći broj će stići u BiH, 214.000 doza.

Radi se o nabavci vakcina preko Evropske komisije, a pod koordinacijom Austrije.

Ovo je rečeno tokom Boreljeveog razgovora sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Članovi Predsjedništva BiH i visoki predstavnik EU Borelj razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u regiji Zapadnog Balkana. Zapadni Balkan će biti jedna od glavnih tema na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU, koji će biti održan 10. maja u Briselu.

Članovi Predsjedništva su izrazili opredijeljenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, te podržali aktivno učestvovanje BiH u regionalnim inicijativama u skladu s načelima koja se primjenjuju u Evropskoj uniji. U tom kontekstu pozdravljeno je usvajanje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, navedeno je u saopštenju iz Predsjedništva BiH.