Novosti

Samsung najveći svjetski proizvođač smartfona


Južnokorejski Samsung Elektroniks preoteo je tron američkom Appleu i ponovo postao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, sa udjelom od jedne petine u ukupnoj globalnoj prodaji u prvom kvartalu 2021, objavila je kompanija za istraživanje tržišta Kanalis.

Kineska kompanija Sjaomi je takođe ostvarila najbolje kvartalne performanse ikada, s rastom od 62 posto na 49 miliona komada isporučenih mobilnih telefona i tržišnim udelom od 14 procenata, čime je dospela na treću poziciju iza Samsunga i Applea, izvještava Rojters.

Samsung je u periodu januar-mart isporučio 76,5 miliona pametnih telefona i stekao 22 posto udjela na tržištu, navodi se u izvještaju Kanalisa.

Južnokorejski tehnološki gigant je objavio da je ostvario rast kvartalne dobiti od 66 posto u sektoru mobilnih telefona, zahvaljujući snažnoj prodaji njegove vodeće serije smartfona Galaksi S21.

Prema podacima Kanalisa, Apple je isporučio 52,4 miliona ajfona u prvom tromjesečju, spustivši se na drugo mjesto sa 15 odsto tržišnog udela.

Isporuke pametnih telefona kineskih brendova Opo i Vivo takođe su porasle u prva tri mjeseca ove godine, dok je Huavej, bivši broj 1 u svijetu po proizvodnji i prodaji mobilnih telefona, zbog američkih sankcija zauzeo tek sedmo mjesto sa 18,6 miliona isporučenih jedinica, navodi Kanalist.