Tema u fokusu

Inter-Engs Innovations radi na investiciji od 1,3 miliona KM


Kompanija Inter-Engs Innovations prepoznatljiva je po velikom broju značajnih projekata na kojima su do sada radili, ali najznačajniji je projekat koji je išao od razvoja koncepta do razvoja serijskih komponenti i cijeloga sklopa, te rad na razvoju unutrašnjosti novog Land Rovera.

Zahvaljujući ovom projektu Inter-Engs postao je prepoznatljiv, ne samo u autoindustriji Evropske unije, već i u Engleskoj – kući Land Rovera. Sa velikim projektima nastavljaju i dalje, te u planu imaju investiciju od 1,3 miliona KM u novi Razvojni centar i tehnološki park na području Podlugova/Ilijaša.

Cilj našeg investiranja u novi Razvojni centar i tehnološki park, je da na jednom mjestu omogućimo okupljanja domaćih i inozemnih kompanija, da to bude mjesto koncentracije znanja i ideja. Zbog toga nije slučajno da je naša lokacijska pogodnost, blizina Aerodroma Sarajevo, autoputa i Željezničke stanice, podstrek za novo investiranje u Razvojni centar i intelektualno znanje koje nudi. Inter-Engs Innovations kao direktni dobavljač cijelih sklopova i komponenti za klijente u EU, ima tu privilegiju da samo odabire kooperante za one dijelove i prototipove koje razvijamo. U tom kontekstu širimo listu domaćih kooperanata i dobavljača organizirajući networking konferencije u našem novom razvojnom centru“, kazao je Kemal Likić, direktor kompanije.

Interes im je, dodao je, da sa svojim domaćim, trenutnim i budućim kooperantima pomognu da dostignu iste one kriterije i standarde koje i sami moraju zadovoljiti, kako bi njihovi zajednički proizvodi ostali konkurentni u sve većoj globalnoj tržišnoj utrci.

Činjenica da Inter-Engs Innovations može brzo i kvalitetno da isprati projekt od konceptualnog razvoja pa preko izrade prototipova do praćenja i serijske isporuke, svrstava nas u red pouzdanih i dugoročnih partnera na vratima EU. To isto znači da naši klijenti ne moraju da strahuju zbog vremena i poskupljenja cijene isporuke, kao što je to slučaj sa dobavljačima iz Kine. To su neki od razloga što naša kompanija stalno raste i svrstava se među brzorastuće“, istakao je Likić.

Ni pandemija koronavirusa nije negativno uticala na njihovo poslovanje, te su i u toku poremećaja u svjetskim lancima dobavljača dobijali sve više zahtjeva za njihove usluge razvoja i u drugim industrijama pored automobilske. Neke od njih su drvoprerađivačka, ICT, metaloprerađivačka, kao i komponenti/sistemi za mašine za žetvu.

Koristeći naše znanje iz zahtjevne njemačke autoindustrije, sa lakoćom smo odgovorili i na nove izazove i proširili listu naših partnera i u ovim segmentima“, kazao je Likić.

Od samog osnivanja 2015. godine, Inter-Engs sa svojim timom inžinjera mašinske struke aktivno radi za Evropsku uniju. S obzirom na to da na razvojnim projektima rade zajedno sa inžinjerima iz drugih zemalja, vizija i put razvoja ove kompanije je, kako je kazao Likić, u potpunosti opravdati ime firme. Činjenica da njihovi inžinjeri tečno govore njemački ili engleski jezik pomogla im je da u jezičkom segmentu budu ravnopravni na globalnom tržištu na kojem posluju.

Piše: Minela Pamuk