Novosti

Predstavnici pet MZ traže prekid postupka izdavanja okolinske dozvole za ArcelorMittal


Nakon što su prije desetak dana na press konferenciji predstavnici pet mjesnih zajednica tražili da se obustavi postupak izdavanja integralne okolinske dozvole kompaniji ArcelorMittal, ovaj put su otišli korak dalje, te su se pismenim zahtjevom za prekid ovog procesa obratili nadležnom federalnom ministarstvu.

Tokom te press konferencije predstavnici mjesnih zajednica ukazali su da je javnost u potpunosti izostavljena iz procesa izdavanja integralne okolinske dozvole kompaniji ArcelorMittal. Stoga, traže da se ovaj proces prekine, te da javnost mora dati svoj sud.

U ovoj proceduri izdavanja integralne okolinske dozvole za ArcelorMittal želimo da se i mi pitamo za neke stvari koje nam garantuje Zakon o zaštiti okoliša i drugi pravilnici na osnovu tog zakona“, kaže Hasan Kreho, predsjednik Mjesne zajednice Brist.

Prema njegovim riječima javnost postupka je narušena, odnosno javnost je isključena, posebno mjesnih zajednica koje gravitiraju kompaniji ArcelorMittal i zbog toga postoji strah.

Mi smo za razgovor, mi smo za rješenje, a ne za probleme. Predstavnici mjesnih zajednica iskazuju potrebu za razgovorom i taj razgovor će dati jedan kompromis i morat će se ugraditi neke stvari koje su primjećene da su izostavljene u zahtjevu za integralnu okolinsku dozvolu“, napominje Kreho.

Na kraju Kreho smatra da će Federalno ministarstvo okoliša morati uvažiti zahtjeve građana jer kako kaže mjesne zajednice imaju status pravnog lica i ne mogu se izostaviti iz procesa izdavanja okolinske dozvole.