Novosti

FBiH ulaže 10 miliona KM u modernizaciju poljoprivrede


Federalno ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osigurat će 10 miliona KM za podršku investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, a namjena sredstava kreće se od ulaganja u mašina do investicija u nove objekte, piše izdanje Večernjeg lista za BiH.

Odluku o osiguranju ovoga iznosa pozdravili su iz Seljačkog saveza Federacije BiH iz kojega ističu kako su novčane potpore za investicije najvažniji oblik ulaganja za domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Bez donošenja Zakona o građevinskom zemljištu, jedinice lokalne samouprave nisu u mogućnosti realizirati važeće regulacione planove zbog činjenice da se u području gradskog građevinskog zemljišta znatan dio tog zemljišta vodi u zemljišnim knjigama kao općenarodna imovina, društvena svojina i sl., a što direktno utiče na mogućnost investicija i razvoja općina i gradova kao i privlačenja stranih investitora.

Pravo na podršku imaće klijenti koji su izvršili kupovinu poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja, klijenti koji su izvršili kupnju opreme za biljnu ili stočarsku proizvodnju, kao i oni koji su izvršili kupnju visoko kvalitetnih rasplodnih grla stoke od pravnih osoba s prostora BiH ili iz uvoza.

Ova mjera obuhvata izgradnju i opremanje staklenika ili plastenika za koje nije potrebna građevinska dozvola. Pravo na potporu imaju klijenti koji su izvršili legalizaciju postojećih stajskih i drugih objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje te su pribavili građevinsku dozvolu.