Novosti

Turkish Airlines prva aviokompanija koja je objavila dobit uprkos pandemiji


Turski nacionalni avioprevoznik postao je jedna od prvih velikih aviokompanija koja je ove godine zabilježila dobit budući da su joj prihodi od teretnog saobraćaja pomogli da prebrodi nagli pad broja putnika izazvan pandemijom koronavirusa.

Turkish Airlines je u prvom kvartalu ove godine ostvario neto dobit od 61 milion dolara (438 miliona TL), preokrenuvši procjene analitičara koji su očekivali gubitak od oko 350 miliona TL.

Prevoznik je u istom periodu prije godinu zabilježio gubitak od oko 2 milijarde TL.

U ovom teškom vremenu, Turkish Airlines je uspio završiti prvi kvartal 2021. godine sa 41 milion dolara stvarnog operativnog gubitka i 61 milion dolara neto dobiti uprkos efektima krize izazvane COVID-19”, navodi se u izjavi kompanije.

Ukupan prihod ostvaren od januara do marta iznosi 1,8 milijardi dolara što je pad od 29% u odnosu na prošlu godinu.

U periodu januar-mart, u kojem je zabilježen pad putničkog kapaciteta od 48%, Turkish Airlines je preveo ukupno 6,4 miliona putnika sa faktorom opterećenja od 74% na domaćim letovima i 61% na međunarodnim letovima.

Kako se proces pandemije nastavlja s razarajućim učincima na globalnu avioindustriju, ovaj učinak može se opisati izuzetnim”, rekao je izvršni direktor Turkish Airlinesa Ilker Aycı, ocjenjujući rezultate.

Inače, kompanija je 2020. godinu završila s neto gubitkom od 5,58 milijardi TL, u odnosu na neto dobit od 4,53 milijarde TL u 2019. godini, prije nego što je pandemija zaustavila svjetski prevoz i zemlje uvele ograničenja putovanja kako bi suzbile širenje virusa.

Prema podacima iz februara 2021. godine, Turkish Cargo postao je peti najveći zračni prevoznik tereta na svijetu s rekordnim rastom na tržištu tereta.

Kompanija je povećala svoj udio na globalnom tržištu na 4,7% tokom 2020. godine.