Novosti

Beč subvencionira međunarodnu saradnju, hibridne događaje i korporativne sastanke


Grad Beč, koji je, prema podacima International Congress and Convention Association (ICCA), prije pandemije bio jedan od vodećih kongresnih lokacija u svijetu, radi na oporavku kongresne industrije. Fond od četiri miliona eura bit će dostupan organizatorima događaja ne samo tokom, već i nakon krize.

Uloga Beča kao mjesta međunarodnih susreta i jedne od najpoželjnijih destinacija kongresnog turizma dio je bečke ekonomske strategije. Pomoću fonda “Vienna Meeting Fund 2021-2023” po prvi put je planirana i podrška hibridnih događaja. Na taj način, Grad Beč i turistička zajednica “WienTourismus” odgovaraju na trenutne potrebe planiranja događaja i povećane troškove, koji neizbježno proizlaze iz složenije provedbe sastanka na virtualnom i fizičkom nivou.

Posljedice pandemije koronavirusa će nas pratiti još nekoliko godina – što bi i u pojedinim segmentima kongresne industrije moglo dovesti do značajnih promjena. Kako bi ubrzali oporavak, Grad Beč će do kraja 2023. godine osigurati dodatna sredstva od četiri miliona eura, koja se neće koristiti samo za kongresne, već i za korporativne sastanke.“, objasnio je član bečke vlade, resor za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i bečka javna preduzeća, Peter Hanke.

Paket mjera širokog spektra i namijenjen je domaćim i međunarodnim kompanijama. Ovisno o trajanju i vrsti događaja, zahtjevi za sufinansiranje se mogu podnijeti sve 3. decembra 2023. ili do iscrpljenja sredstava. Kako bi mogli što fleksibilnije reagovati na uslove pod kojima se odvijaju okupljanja, većina kongresa i događaja u Beču su do kraja godine planirani kao hibridni sastanci.