Novosti

Dolar potonuo ispod dvomjesečnog minimuma


Dolar je potonuo danas ispod dvomjesečnog minimuma prema glavnim rivalima jer je razočaravajući izvještaj o zapošljavanju u SAD naveo investitore da smanje očekivanja u vezi s rastom kamatnih stopa, a ove nedjelje su fokus preusmjerili na najavljene podatke o inflaciji.

Dolarski indeks, koji mjeri kretanje američke valute prema korpi šest glavnih konkurenata, iznosio je na azijskom trgovanju 90,259 poena, nakon što je prethodno u jednom trenutku potonuo na samo 90,128 bodova prvi put od 26. februara, izvještava Rojters.

Britanska funta je bila najveći dobitnik među valutama kojima se najviše trgovalo, ojačavši za 0,5 odsto, na najviši nivo od 25. februara, uprkos izjavi škotske premijerske Nikole Stardžon da je još jedan referendum o nezavisnosti neizbježan nakon pobjede njene stranke na izborima.

Trend pada američkog dolara može se nastaviti ove nedjelje“, napisao je strateg Komonvelt banke Australije Kim Mundi u bilješci klijentima, predviđajući uspon evra iznad 1,22 dolara.

Na tržištu kriptovaluta, eter je nastavio sa serijom rekordnih dobitaka ovog mjeseca, skočivši za više od 5,0 odsto na čak 4.148,88 dolara. Ovaj, drugi najveći digitalni token na svijetu, od početka maja do sada je uzletio za 41 procenat.

Bitkoin je s druge strane ostao ispod nivoa od 60.000 dolara, konsolidujući se nakon strmoglavog pada 25. aprila na samo 47.004,20 dolara sa rekordnog nivoa od 64.895,22 dolara zabilježenog sredinom prošlog mjeseca.