Novosti

Potpisan Okvir saradnje za održivi razvoj UN-a i BiH do 2025.


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini dr. Ingrid Macdonald potpisali su danas zajednički Okvir saradnje za održivi razvoj.

Okvir saradnje osigurati će nastavak partnerstva i rada prema održivijem, otpornijem, inkluzivnijem društvu, koji će svim ljudima u BiH pomoći da žive duže, zdravije i prosperitetnije i sigurnije živote, a istovremeno i pomoći dostizanju ciljeva održivog razvoja i Agende 2030.

Ujedinjene nacije u BiH isporučile su programe vrijedne 375,96 miliona američkih dolara tokom prethodnih 6 godina, za vladavinu zakona i sigurnost ljudi, održivi i ravnopravan razvoj i zapošljavanje, socijalnu inkluziju, obrazovanje, socijalnu zaštitu, dječiju zaštitu i zdravlje i osnaživanje žena. Novi Okvir saradnje obnovljena je posvećenost nastavku rada sa građanima i zajednicama na izgradnji društva u kojem niko nije izostavljen; zaštititi i promociji ljudskih prava, unaprijeđenju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena, i većoj otpornosti zajednica.

Ceremoniji potpisivanja su se pridružili i partneri i UN šampioni iz Bosne i Hercegovine. Poruka poslana sa ceremonije potpisivanja naglašava važnost uključivanja svih nivoa vlasti u BiH i stvaranja partnerstava između civilnog društva, privatnog sektora i akademske zajednice.