Tema u fokusu

Iskraemeco Sarajevo d.o.o. – značajna unapređenja u oblasti mjerenja i upravljanja energijom u BiH


Lider u oblasti mjerenja i upravljanja električnom energijom i nosilac razvoja mjerne opreme u BiH, Iskraemeco Sarajevo d.o.o., uspostavio je u ovoj godini novu liniju za proizvodnju savremenih pametnih sistemskih brojila.

Radi se o novoj liniji za proizvodnju savremenih pametnih sistemskih brojila, koja rade na principu G3 tehnologije i koja će, uz dosadašnju paletu proizvoda i usluga kompanije Iskraemeco Sarajevo d.o.o, obezbjediti kupcima značajna unapređenja u oblasti mjerenja i upravljanja energijom.

Osim nove proizvodne linije, u Iskraemeco su u 2021. godini unaprijedili i distribuciju svojih proizvoda do kupaca i preuzimanje od istih uređaja za servis i kontrolu, te planiraju uložiti dodatne investicije u opremu svoje ovlaštene laboratorije, koja je ubjedljivo najopremljenija u BiH.

Brojila prema standardima Iskraemeco d.d. Kranj

Prema riječima Mirze Softića, direktora Iskraemeco Sarajevo d.o.o., brojila koja proizvode rade se prema tehnologiji i standardima koja se koriste u Iskraemeco d.d Kranj,

„Iskraemeco d.d. Kranj jedna je od vodećih kompanija u svijetu po pitanju rješenja u obasti mjerenja i upravljanja energijom. Ujedno je i jedna od tri vodeće svjetske kompanije koje su suosnivači IDIS asocijacije. Ova asocijacija se bavi preciznim definisanjem propisa za interoperabilnost opreme vodećih svjetskih proizvođača mjerne i komunikacione opreme, sa izuzetno bogatom referencijalnom listom na svim kontinentima svijeta i više od 100 miliona instaliranih brojila širom svijeta“, istaknuo je Softić.

Tako je prenoseći znanje i iskustva iz Slovenije, kompanija Iskraemeco Sarajevo d.o.o. postala nosilac razvoja mjerne opreme u BiH.

Zaista možemo reći da je Iskraemeco iz Sarajeva svijetli primjer uvođenja najnovijih tehnologija u oblasti mjerenja i upravljanja energijom u BiH, kao i korištenja i učestvovanja u razvoju istih od strane značajnog broja mladog i školovanog domaćeg kadra koji upošljavamo. Mi smo otvorena kompanija i dajemo značajan doprinos obuci učenika i studenata u ovoj oblasti“, naglasio je Softić.

Sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015

Kompanija Iskraemeco Sarajevo za mjerenje i upravljanje energijom, osnovana je 1999. godine, zajedničkim ulaganjem JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Iskraemeco Kranj-Slovenija.

Djelatnost Iskraemeco Sarajevo obuhvata proizvodnju i prodaju brojila el. energije i druge opreme za mjerenje i upravljanje energijom, umjeravanje brojila el. energije, servisiranje brojila i druge opreme za mjerenje i upravljanje el. energijom, inžinjering i marketing proizvodnog programa Iskraemeco d.d Kranj i projektovanje. Posjedujemo akreditovanu i od strane državnih relevantnih organa ovlaštenu labaratoriju za umjeravanje brojila električne energije. Primjenjujemo sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015, dok je naša laboratoriju za verifikaciju brojila i uklopnih satova akreditovana prema standardu EN 17020“, objašnjava Softić.

 

U 2020. prihodi za 17 posto veći od planiranih

Počev od 2016 godine, kompanija Iskraemeco iz Sarajeva u kontinuitetu ostvaruje pozitivan finansijski rezultat, a prihodi u 2020 godini bili su oko 17 % veći u odnosu na planirane.

Uz predani rad uspjeh ne može izostati. Mi na prihod i dobit kompanije gledamo kao potvrdu njegovanja i održavanja naših ključnih vrijednosti, a to su isticanje potreba naših kupaca na prvo mjesto, društveno odgovorno poslovanje i korištenje domaćih resursa u što većem obimu, uz blagovremeno obezbjeđenje najsavremenijih proizvoda i usluga za naše kupce, kao i adekvatnog postprodajnog servisa. Svakako da i u 2021. godini nastavljamo naše aktivnosti na realizaciji naših ciljeva, vođeni činjenicom da uvijek može i mora bolje, pogotovu u sferi privrede i ekonomije“, zaključio je Softić.

Piše: Irena Vasić Dobrić