Novosti

Slovenačka Iskra preuzima hrvatsku Elku


Slovenačko preduzeće Iskra preuzima hrvatsku Elku, a transakcija će biti sprovedena kada se ispune uslovi koji uključuju i odobrenje nadležnih regulatora za zaštitu trzišne konkurencije u dvije države, objavile su dvije kompanije.

Kompanija Iskra, elektro i sistemska rješenja iz Ljubljane potpisala je ugovor o kupovini 100 posto udjela u hrvatskom preduzeću Elka, najvećem proizvođaču električnih kablova u ovom dijelu Evrope“, navodi se u zajedničkom saopštenju u kojem se ne iznosi vrijednost transakcije.

Ugovor o preuzimanju poslovnih udjela su ovog vikenda potpisali glavni izvršni direktor i vlasnik Iskre Dušan Šešok i vlasnik grupe Elka – Cotra Miljenko Hacek, prenijela je Hina.

Šešok je u saopštenju naveo da Iskra posluje izuzetno dobro uprkos pandemiji virusa korona. “Prošlu godinu smo završili s rekordnih 130 miliona eura konsolidovanih prihoda, a ove godine očekujemo dalji rast od preko 20 posto”, istakao je direktor i većinski vlasnik Iskre.

Grupi Iskra je preuzimanje Elke druga značajna investicija u Hrvatskoj od 2019. godine, kada je preuzela Remontno brodogradilište u Šibeniku.