Novosti

Alumina završila godinu kao najveći izvoznik iz RS


Prošlu poslovnu godinu zvornička Alumina završila je kao najveći izvoznik iz Republike Srpske.

Ono na šta su u kompaniji također ponosni jeste činjenica da kompanija u proteklih osam godina redovno izmiruje svoje obaveze a po osnovu poreza i doprinosa, u tom periodu, uplatila je više od 100 miliona maraka.

Nakon pokretanja stečaja u fabrici glinice Birač 2013. godine, likvidnost i solventnost kćerke firme Alumina u tom trenutku nije bila na zavidnom nivou. Zadatak novog rukovodstva bio je uskladiti novčane tokove sa poreskim propisima i redovno izmirivati obaveze. Predanost i kvalitetna strategija donijeli su rezultat, a kompanija već osam godina uspješno izmiruje svoje obaveze.

Vladimir Krstić, direktor Sektora za ekonomiku i finansije u kompaniji Alumina za RTRS kaže da je kompanija do sada imala pozitivno mišljenje revizora bez kvalifikacija.

Mi smo sad u završnoj fazi revizije poslovanja za 2020. godinu od strane nezavisnog revizora u okviru naše Republike. Do sada je Alumina imala pozitivno mišljenje revizora bez kvalifikacija, što potvrđuje da su naši bilansi istiniti i objektivni po svim materijalno značajnim stavkama u našim bilansima. Očekujemo da bude isto i u 2021.“, ističe Krstić.

Visok stepen društvene odgovornosti kompanija ima i prema dobavljačima i radnicima. Tržišna pozicija Alumine danas je mnogo bolja, a prosječna neto plata je 1.171 marku.

Predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva Alumina Radenko Smiljanić rekao je za RTRS da dobri uslovi u kompaniji radnicima daju viziju bolje budućnosti.

Redovnost isplate, uvijek plaćena bruto plata, isplaćeni svi porezi, doprinosi, imamo znači povezan radni staž, penzijsko invalidsko, zdravstveno osiguranje uplaćeno, sve to je jedna sigurnost koja daje radnicima neku viziju bolje budućnosti“, ističe Radenko.

Iz kompanije poručuju da će i u budućnosti njegovati princip dobre poslovne etike, što podrazumijeva odgovorno poslovanje i redovno izmiravanje obaveza, a investicije i novi proizvodi trasiraće sigurniju budućnost.