Novosti

Glovo preuzima brend Donesi u Srbiji, BiH i Crnoj Gori


Glovo, jedna od vodećih svjetskih platformi za dostavu, s više kategorija proizvoda, danas je najavila niz zasebnih ugovora o akviziciji s Delivery Hero grupacijom, jednom od vodećih svjetskih platforma za dostavu, a kojim će akvizirati neke od kompanija grupacije u Srednjoj i Istočnoj Evropi (SIE).

Očekuje se da će se transakcije finalizirati u sljedećih nekoliko sedmica, ovisno o ispunjavanju prethodno dogovorenih uslova, ali i relevantnih regulatornih odobrenja. Pomenuta akvizicija će obuhvatiti sedam zemalja u regiji u kojima Delivery Hero posluje, uključujući Rumunjsku, Bugarsku, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu, Hercegovinu i Hrvatsku.

Glovo će tako akvizirati brend Foodpanda u Rumunjskoj i Bugarskoj, brend Donesi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, te brend Pauza u Hrvatskoj.

U zasebnom dogovoru, Glovo je nedavno objavio da je također postignut dogovor o akviziciji Ehrane, lokalne dostavljačke platforme iz Slovenije, bez otkrivanja vrijednosti transakcije. Zaključenje transakcije se očekuje u sljedećih nekoliko mjeseci, a Glovo trenutno blisko sarađuje s Ehranom na definisanju strategije tranzicije za korisnike, partnere i kurire.

Oscar Pierre, izvršni direktor i suosnivač kompanije Glovo, naglasio je: „Fokus na tržišta na kojima vidimo jasne prilike za vodeću poziciju i izgradnju održivog poslovanja oduvijek je bio srž naše dugoročne strategije.. Srednja i Istočna Evropa su veoma bitan dio tog plana. Regija je zaista srčano prihvatila platforme za dostavu na zahtjev i veoma smo uzbuđeni što jačamo poziciju i povećavamo svoje djelovanje u zemljama koje i dalje pokazuju ogroman potencijal za rast.”

Niklas Östberg, predsjednik uprave i suosnivač kompanije Delivery Hero, je izjavio: „Delivery Hero je u posljednih nekoliko godina izgradio jasno vodeće poslovanje u regiji Balkana. Međutim, s obzirom na mnogo drugih operativnih prioriteta ispred nas, vjerujemo da je Glovo bio u boljoj poziciji da nastavi razvijati nevjerojatno iskustvo za naše korisnike u ovoj regiji.”