Novosti

Hadžići, Vogošća, Novi Grad i Ilijaš dobijaju skoro 3 miliona KM za infrastrukturno uređenje poslovnih zona


Vlada KS je jučer usvojila Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama za 2021. godinu, prema kojem planirana sredstva u Budžetu za ovu namjenu iznose 6 miliona KM.

U svrhu izrade ovog Programa Ministarstvo privrede utvrdilo je uslove i kriterije na osnovu kojih će se ocjenjivati opravdanost projekata koje su predložile općine za sudjelovanje u njemu.

Analizirali smo i razmotrili sve tražene aspekte vezane za ispunjavanje uslova za sufinansiranje projekata koje su nam dostavile općine s područja Kantona Sarajevo, te smo uvažavajući tražene kriterije, izabrali projekte koji ispunjavaju uslove za sufinansiranje iz Budžeta Kantona za 2021. godinu”, pojasnio je ministar privrede KS, Adnan Delić, te nabrojao općine kojima su odobrena sredstva po osnovu ovog Programa.

Nakon provedene procedure selekcije pristiglih projekata, Ministarstvo je odobrilo 2,7 miliona KM za četiri općine u Kantonu koje su prijavile projekte koji ispunjavaju sve tražene uslove. To su općine Hadžići, Vogošća, Novi Grad i Ilijaš”, kazao je ministar Delić.

Općina Ilijaš prijavila je projekte za koje smo odobrili milion maraka, Općini Novi Grad 900.000 KM, Općini Vogošća 500.000 KM i općini Hadžići 300.000 KM, kazao je ministar dodavši da će i preostala sredstva planirana za ovu namjenu biti implementirana nakon što se steknu uslovi za to.