Novosti

CIGRE BiH: Spremno dočekati investitore


Proizvodnja električne energije za vlastite potrebe u Bosni i Hercegovini postaje sve interesantnija za tradicionalne ali i nove investitore koje prema mišljenju ovdašnjih elektroenergetičara treba spremno dočekati. Ovo treba što prije, jer „prohodnost u ishođenju dozvola za distribuirane elektrane nije na potrebnom nivou“.

To je iz Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) povod da u najskorije vrijeme organizuje okrugli sto, na kojem će biti razmotreno dosadašnje stanje, predložene aktivnosti i naredni koraci. O tome će biti riječi i na sjednci Upravnog odbora CIGRE BiH zakazane za danas (31.maja) u Sarajevu.

Inicijativa za održavanje ovog skupa došla je iz našeg Studijskog komiteta za tržište električne energije i regulaciju, a između ostalog motivisana je činjenicom da se u narednom periodu može očekivati masovniji odziv investitora. Uz to, potrebno je donijeti i nove šeme podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na čijem se korištenju sve više insistira”, uoči sjednice, za portal poslovnenovine.ba, izjavio je Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Upravni odbor će na istoj sjednici razmotriti obaveze i aktivnosti u vezi sa učešćem bosanskohercegovačkih elektroenergetičara na Dvanaestim danima Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke čije je održavanje zakazano u periodu od 24. do 27. juna u Mostaru. Na dnevnom redu je i analiza priprema i organizacije 15. Savjetovanja CIGRE BiH ove jeseni u Neumu.

Piše: Hajdar Arifagić